Европейската комисия взе решение за свободно придвижване в Европа пътниците

...
Европейската комисия взе решение за свободно придвижване в Европа пътниците
Коментари Харесай

Методите за изследване на антитела за COVID-19 у нас са различни. Какви са те?

Европейската комисия взе решение за свободно напредване в Европа пасажерите да имат опция в така наречен " зелен паспорт ". В него ще попада или уверение, че са боледували от COVID-19 и имат антитела, или че са имунизирани, или че имат негативен PCR тест.

Все още обаче има много незнайни. На кои компании ще се признават проучванията, с какви стойности, защо време, това важи и за преболедувалите - какъв брой месеца след преболедуване можем да считаме, че те са защитени и могат да получат подобен документ.

Ще одобряваме ли пасажери, имунизирани с съветската ваксина?

Отговорът е - да. Преди дни министър председателят Борисов съобщи, че ще приема туристи, имунизирани с съветската ваксина. Дали по този начин ще бъде в границите на целия Европейски Съюз - към момента не се знае.

Какъв ще бъде титърът на антитела, който ще се смята за задоволителен?

В момента у нас антителата се изследват по доста методологии, съобщи за Българска национална телевизия проф. Ива Угринова от лабораториите на " Пирогов ".

Методът е Елайза, само че апаратите, мерните единици са разнообразни, както и крайният резултат.

" Мога да съветвам да се гледат референтните стойности. Във всеки резултат има посочени референтни стойности, по отношение на които един резултат се приема за отрицателен или положителен, кои са границите на нормалност ", изясни проф. Угринова.

Проф. Угринова демонстрира три разнообразни разновидността на проби за антитела с доста разнообразни стойности като последна цифра.

При първия, резултатът от една от употребяваните в " Пирогов " машини, е 5.5 и е позитивен за съществуване на антитела, тъй като референтната стойност е над 1 .



При втория, изработен също в " Пирогов ", само че на друга машина, към този момент виждаме цифрата 284 при референтна стойност над 22 .



" Трябва да внимание на мерните единици, тука става дума за условни единици юнитс пер милилитър . Други апарати имат други мерни единици и тогава цифрата начело ще бъде друго. Затова някой споделя аз имам 1000 антитела, а различен споделя имам 19 ", изясни проф. Угринова.

Именно по тази причина по думите й Европейската комисия разисква сега кои стойности ще бъдат годни за бъдещия зелен документ.

" Аз персонално считам, че би трябвало да има някакъв буфер, който да значи известна неустановеност и над него всички хора да могат да влязат в този зелен документ ", добави тя.

Според нея, зеленият документ би трябвало да бъде издаван от здравно лице.

Медицинските лица ще бъдат осведомени с решенията на Европейска комисия и когато лицето получи този зелен документ това знача, че може да пътува, не е належащо да има цифрово изражение вътре.

Становището на Европейска комисия за зелените паспорти ще излезе към средата на лятото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР