Европейската комисия съобщи, че започва нова процедура за нарушение срещу

...
Европейската комисия съобщи, че започва нова процедура за нарушение срещу
Коментари Харесай

ЕК откри нова назакателна процедура срещу Полша за върховенството на закона


Европейската комисия заяви, че стартира нова процедура за нарушаване против Полша, обвързвана с върховенството на закона, съобщи Българска телеграфна агенция от Брюксел.

Комисията дава на Варшава скъсен период от един месец за отговор. Новата процедура е провокирана от променения полския закон за Върховния съд. Утре над една трета от полските висши съдии може да бъдат принудени да се пенсионират поради понижената пенсионна възраст по новия закон от 70 на 65 години.

Законът разрешава съдиите да заяват предпочитание пред полския президент за удължение на периода, в който могат да заемат длъжността. Държавният глава може да позволи двукратно удължение на периода с по три години. Не са открити правила, по които президентът да вземе своето решение. Според Европейска комисия тези ограничения подкопават правилото на самостоятелност на правосъдната власт, в това число несменяемостта на съдиите, и по този начин Полша нарушава отговорностите си по контракта за Европейски Съюз.

Говорител на Европейска комисия разясни на конференция, че комисията е очаквала до момента противоречивият въпрос да откри решение с политически разговор. Той добави, че полските управляващи не са взели нужните ограничения да избегнат новата наказателна процедура. Комисията остава подготвена да приключи процедурата, както и да продължи напред и по-късно да отнесе разногласието в Съда на Европейски Съюз. По думите на представителя незабавното разкриване на новата процедура цели да предотврати " непоправими вреди за върховенството на закона " в Полша. Все още се надяваме полските управляващи да размислят, добави представителят.

В края на предходната година Европейска комисия задейства за пръв път в историята член 7 от контракта за Европейски Съюз против Варшава - процедура, която може да приключи с отнемането на правото на глас на Варшава при гласуването на общоевропейските решения. На 26 юни Европейска комисия и Варшава разискаха разногласието си в границите на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси в Люксембург, с което тази процедура напредна. Заради резултатите от чуването на идващия ден Европейска комисия е решила да открие оповестената през днешния ден нова процедура.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР