Европейската комисия съобщи, че предявява иск за намалаге на финансови

...
Европейската комисия съобщи, че предявява иск за намалаге на финансови
Коментари Харесай

България на съд: ЕК й писна от шикалкавенето за прашния въздух

Европейската комисия заяви, че предявява иск за намалаге на финансови наказания против България пред Съда на Европейски Съюз поради това, че страната ни три години нищо не е направила с цел да извърши отговорностите си за понижаване на запрашаването на въздуха при предходното наказание през април 2017 година и дава обещание да предприеме нещо чак през 2024 година

Днес в България се следят някои от най-големите превишения в Европейски Съюз на годишните и на дневните пределно възможни стойности за прахови частици, с произлизащите от това рискове за здравето. Особено огромни са превишенията при дневните пределно възможни стойности - те са маркирани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от позволеното според разпоредбите, изясни в четвъртък комисията решението си да съди още веднъж страната.

Макар да минаха повече от три години от първото наказание България към момента не е почнала фактически да ползва по места обещаните ограничения за понижаване запрашаването, а е уведомила Брюксел, че множеството ограничения се приготвят или следва да влязат в действие през 2024 година

През април 2017 година поради редовно прекалено запрашаване на въздуха в редица общини и ѝ бяха сложени условия за взимане на ограничения за понижаване на фините прахови частици. През ноември 2018 година стана ясно, че страната е постигнала доста малко за подобряването на качеството на въздуха и период да предприемане действителни ограничения, а освен такива на хартия или още веднъж ще ни даде на съд, като този път ще желае налагането на санкция. Тогавашният екоминистър Нено Димов трансферира виновността за това на общините, тъй като те не полагали старания за понижаване на запрашаването.

Две години по-късно търпението на Брюксел свърши и искът е реалност, защото показаните от нашата страна данни за 2015-2019 година удостоверяват, че продължава да не се съблюдават пределно допустимите правила за запрашаване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР