Европейската комисия съобщи, че дава 10 дни срок на Белгия,

...
Европейската комисия съобщи, че дава 10 дни срок на Белгия,
Коментари Харесай

ЕК: Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на движение

Европейската комисия заяви, че дава 10 дни период на Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на придвижване. Комисията е изпратила писма до шестте страни, в които показва безпокойствие от прекомерно строгите ограничения по границите им, заяви представителят на Европейска комисия Кристиан Виганд.

Целта е да намерим решение допустимо най-бързо, това е в интерес и на страните, надяваме се да не се стига до правна процедура, тъй като това би лишило време, съобщи представителят на Европейска комисия.

В писмата се акцентира, че е належащо недискриминиращо свободно придвижване, посочи Виганд. Той добави, че 6-те страни би трябвало повече да се преценяват с рекомендациите на Съвета на Европейски Съюз и Комисията, свързани с рестриктивните мерки за прекосяване на границите, като част от ограниченията за битка с Covid. Според Европейска комисия рестриктивните мерки за придвижване би трябвало да бъдат недискриминационни и пропорционални.

Говорителят на Европейска комисия разясни, че посочените страни са забранили пресичането на границите, без да следват рекомендацията ограниченията да бъдат съразмерни на опасността. Страните разполагат с 10 дни период, с цел да дадат отговор. Той добави, че Комисията следи от близко техните дейности: „ За нас, несъмнено, задачата е да се откри решение допустимо най-бързо. Ние имаме вяра, че това е и в полза на страните-членки, вместо да подхващаме правни дейности, които могат да се окажат дълги “.

Миналата седмица еврокомисарите по правораздаването Дидие Рейндерс и по вътрешните работи Илва Йохансон изпратиха писма до всички страни членки. В тях те настояха за съблюдаване на контрактуваните на общностно равнище ограничения за ограничение на свободното придвижване.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР