Европейската комисия реши днес отново да предяви иск пред Съда

...
Европейската комисия реши днес отново да предяви иск пред Съда
Коментари Харесай

Еврокомисията отново съди България заради мръсния въздух

Европейската комисия реши през днешния ден още веднъж да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против България, защото страната ни не е осигурила изцяло осъществяване на решението на съда от 5 април 2017 година, заяви Българска национална телевизия.

В правосъдното решение от 2017-а бе констатирано, че България не е изпълнила отговорностите си по европейското законодателство по отношение на качеството на атмосферния въздух (Директива 2008/50/ЕО). По-конкретно в страната систематично и непрекъснато не са били спазвани пределно допустимите стойности за фини прахови частици (ФПЧ10) и не са били подхванати подобаващи ограничения, с които да се подсигурява, че интервалът на превишаванията е допустимо най-кратък.

Днешният иск се предявява точно заради неспазване на предходно решение на съда. Той може да докара до финансови наказания както за времето, минало след първото решение, по този начин и за времето от второто решение до обезпечаването на цялостното му осъществяване.

За да извърши решението на Съда на ЕС от 2017 година, България трябваше да одобри и приложи редица ограничения. Само че показаните от страната ни данни за интервала 2015-2019 година, удостоверяват, че откритото от съда систематично и непрекъснато неспазване продължава: Повече от три години след правосъдното решение България към момента не е осигурила спазването на избраните в директивата пределно възможни стойности във всички зони, в които се следи на качеството на въздуха и агломерациите.

Постигнатите все още резултати са незадоволителни, защото България към момента не е почнала действително да ползва по места ограничения, посредством които да се обезпечи спазването на пределно допустимите стойности. Страната ни е докладвала, че множеството ограничения се намират в подготвителна фаза или следва да влязат в деяние чак през 2024 година

В България се следят някои от най-сериозните превишавания в Европейски Съюз както на годишните, по този начин и на дневните пределно възможни стойности за ФПЧ10, с произлизащите от това опасности за здравето на популацията. Особено огромни са превишаванията при дневните пределно възможни стойности — такива е имало в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от позволеното в директивата.

Замърсяването на въздуха към момента е най-сериозният екологичен и здравен проблем в Европейски Съюз. По приблизителни оценки на Европейската организация за околна среда то провокира всяка година преждевременната гибел на към 400 000 души в Европейски Съюз. Замърсеният въздух е причина за съществени болести като астма, сърдечносъдови проблеми и рак на белите дробове. Праховите частици (ФПЧ10) са смес от твърди и течни частици във въздуха. Техен главен източник са нездравословните излъчванията от индустрията, превоза, домашното отопление и селското стопанство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР