Европейската комисия призова няколко страни, сред които България, Франция и

...
Европейската комисия призова няколко страни, сред които България, Франция и
Коментари Харесай

България и още 8 страни не са представили плановете си по Зелената сделка

Европейската комисия прикани няколко страни, измежду които България, Франция и Германия, да показват бързо проектите си за енергетиката и климата, които считат да приложат, с цел да понижат газовете с парников резултат до 2030 година, оповестява " Дневник ", като цитира  " Франс прес ".

Страните членки са имали срок до края на 2019 година да предадат националните си проекти, въз основа на които ще се прилагането на уговорките, поети от Европейски Съюз в Парижкото съглашение за климата, подписано през април 2016 година Тогава Европейски Съюз пое уговорката да понижи с 40% парниковите си излъчвания до 2030 година, съпоставено с равнищата от 1990 година Новата Еврокомисия на Урсула фон дер Лайен обаче си сложи по-амбициозна цел, така наречен Зелена договорка - понижението да е с 50 и дори с 55%, а до 2050 година Европа да стане първия безпристрастен във връзка с климата континент. Тя се надява да може да предложи конкретни цифри на страните членки през лятото, тъй че да има време да се ревизира европейският ангажимент преди идната интернационална конференция за климата в Глазгоу в края на 2020 година

Още през юни Еврокомисията обяви, че първите показани планове на проекти от страни членки за реализиране на климатичните цели все още могат да бъдат доизпипани.

Досега 19 страни от Европейски Съюз са показали националните си проекти, съгласно еврокомисаря по енергетиката Карди Симсон. Деветте закъсняващи са Франция, Германия, Испания, Ирландия, България, Люксембург, Румъния, Словения, както и Обединеното кралство, което излезе от Европейски Съюз предходната седмица.

Брюксел прецизира, че тази седмица заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс и комисарят Кадри Симсон са изпратили писма на съответните министри на страните членки, които към момента не са показали проекта си. В писмото се акцентира, че е значимо тези проекти да бъдат показани бързо на Европейска комисия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР