Европейската комисия приветства постигнатото тази сутрин предварително споразумение между Европейския

...
Европейската комисия приветства постигнатото тази сутрин предварително споразумение между Европейския
Коментари Харесай

ЕС постига съгласие за по-строги правила за повишаване енергийната ефективност

Европейската комисия приветства постигнатото тази заран авансово съглашение сред Европейския парламент и Съвета за реформиране и подсилване на Директивата на Европейски Съюз за енергийната успеваемост. Това съглашение бележи още една стъпка към завършването на пакета „ Подготвени за цел 55 “ за осъществяване на Европейския зелен пакт и проекта REPowerEU. Той още веднъж демонстрира решимостта на Европейски Съюз да стане безпристрастен във връзка с климата до 2050 година

За първи път на правилото „ енергийната успеваемост преди всичко “ се дава правна мощ с ясно условие страните от Европейски Съюз да вземат поради енергийната успеваемост при вземането на решения в региона на политиката, планирането и огромните вложения в енергийния бранш и отвън него.

Споразумението включва първото по рода си определение на Европейски Съюз за енергийна беднотия. Сега страните членки ще би трябвало да ползват предпочитано ограничения за възстановяване на енергийната успеваемост измежду хората, наранени от енергийна беднотия, уязвимите клиенти, семействата с ниски приходи и, когато е използвано, хората, живеещи в обществени жилища. Преразгледаните правила слагат по-силен акцент върху намаляването на енергийната беднотия и даването на повече права на потребителите, в това число основаването на обслужване на едно гише за техническа и финансова помощ и извънсъдебни механизми за споразумяване на разногласия.

Споразумението дефинира цел на Европейски Съюз за енергийна успеваемост от 11,7 % за 2030 година, което надвишава първичното предложение на Комисията „ Подготвени за цел 55 “. Тя изисква от страните — членки на Европейски Съюз, групово да обезпечат в допълнение понижаване на крайното и първичното енергийно ползване спрямо прогнозите за потреблението на сила, направени през 2020 година

Съгласно предварителното съглашение задължението за годишни икономии на сила съвсем се удвоява, с цел да се обезпечи непрестанен прогрес. От страните от Европейски Съюз ще се изисква всяка година да реализират нови икономии в размер на приблизително 1,49 % от крайното ползване, от 2024 година до 2030 година, спрямо актуалното ниво от 0,8 %. Те последователно ще би трябвало да доближат 1,9 % до края на 2030 година Това е значим инструмент за стимулиране на икономиите на сила в секторите на крайното ползване като постройките, индустрията и превоза.

Преразгледаните правила също по този начин разпореждат по-голяма отговорност на обществения бранш за повишение на енергийната успеваемост. Публичните органи ще би трябвало систематично да вземат поради условията за енергийна успеваемост при възлагането на публични поръчки за артикули, услуги, здания и строителни работи. Въвежда се нова годишна цел за понижаване на потреблението на сила с 1,9 % за обществения бранш. Задължението на страните от Европейски Съюз да санират всяка година най-малко 3 % от разгънатата застроена повърхност на постройките, притежавани от обществената администрация, към този момент обгръща и районното и локалното ниво.

Фирмите ще бъдат насърчавани да бъдат по-енергийно ефикасни според преразгледаната инструкция. Първо, системите за енергийно ръководство ще се трансфорат в обвързване по дифолт за огромните консуматори на сила. Всички предприятия, в това число МСП, които надвишават 85 TJ годишно ползване на сила, ще би трябвало да вкарат система за ръководство на силата. В противоположен случай те ще бъдат подложени на енергиен одит (ако годишното им ползване надвишава 10 TJ). За първи път се вкарва и скица за докладване на енергийните характерности на огромните центрове за данни.

Съгласно контрактуваните правила страните от Европейски Съюз ще би трябвало да предизвикват локалните проекти за отопление и изстудяване в огромните общини с население над 45,000 души. Освен това с преразгледаното определение за ефикасни районни отоплителни и охладителни системи минималните условия ще бъдат последователно изменени, с цел да се подсигурява изцяло декарбонизирано доставяне с районни отоплителни и охладителни системи до 2050 година Подкрепата за нови високоефективни когенерационни елементи, употребяващи природен газ и свързани с районни отоплителни системи в ефикасни районни отоплителни и охладителни системи, ще бъде допустима единствено до 2030 година, до момента в който всяко друго потребление на изкопаеми горива ще бъде неразрешено за нови мощности за произвеждане на топлинна сила в такива системи.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР