Европейската комисия прие план за единен режим за данъчно облагане

...
Европейската комисия прие план за единен режим за данъчно облагане
Коментари Харесай

ЕС налага единен данъчен режим за бизнеса

Европейската комисия одобри проект за обединен режим за данъчно облагане на бизнеса в страните членки. Планът цели 27-те народи в Европейски Съюз да събира повече налози от фирмите, защото в актуалния световен свят трансграничният бизнес, постоянно реализиран посредством интернет, е станал всекидневие. Режимът планува някои огромни компании, които оперират в Европейски Съюз, да разгласяват ефикасните си данъчни ставки за постигането на по-голяма бистрота. Готвят се и нови ограничения, които да пресекат избягването на налози посредством потреблението на „ кухи” компании, предава euractiv.com.

„ Време е да преосмислим облагането в Европа”, сподели Паоло Джентилони, европейски комисар по стопанската система, в изказване. „ Както нашите стопански системи вършат преход към нов модел на растежа... по този начин би трябвало и нашите данъчни системи да се приспособяват към целите на 21-ви век”, споделя той.

Правителствата по света обезверено се пробват да събират спомагателни доходи за възобновяване на разтърсените от пандемията стопански системи, като корпоративното облагане разумно попадна по светлината на прожекторите след години на спад на постъпленията по този канал. Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), в която членуват най-развитите стопански системи в света, се чака да даде единодушие през юни за налагането на световни правила за данъчното облагане на огромни интернационалните корпорации като Гугъл, Amazon или Фейсбук. Организацията ще даде единодушие и за налагането на единна минимална данъчна ставка за огромните бизнеси.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Amazon завоюва правосъдната борба с Европейския съюз за избегна...

Организацията за икономическо сътрудничество и раз се пробва да пресече политиката на някои страни по света да поддържат ниски налози за привличането на вложения и огромни компании на тяхна територия. Организацията желае да принуди огромните компании да заплащат налозите си в страните където действително генерират доходи, а не в страните с ниски ставки, където са позиционирали офиси единствено и само поради по-ниското облагане.

Европейската комисия възнамерява да употребява договорката сред членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и раз като платформа посредством която да наложи обединен режим за корпоративно облагане. Планът на Европейски Съюз ще засегне и съотношението дълг-капитал в сегашния режим на корпоративно данъчно облагане, което ще предизвика фирмите да финансират интензивностите си посредством личен капитал вместо посредством нов дълг.

Браншовата организация EuroCommerce, която съставлява търговията на едро и дребно, приветства проекта, акцентирайки, че другите данъчни режими са съществена преграда, генерираща повече разноски, на полето на единния пазар на Европейски Съюз. „ Дигиталната промяна на нашата екосистема и на стопанската система като цяло, се нуждае от данъчна система, която да дава отговор на нея”, се посоча в изказването на организацията.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Технологичните колоси от Съединени американски щати са си икономисали над 100 милиарда $ налози през последното десетилетие...

Планът на Европейска комисия ще се нуждае от утвърждението на страните членки на Европейски Съюз. Подобни оферти за нова данъчна система не се увенчаха с триумф в предишното, защото определянето на размера на данъчните ставки в обособените страни на Европейски Съюз се приема като извънредно право на локалните държавни управления.

Планът, именуван „ Бизнес в Европа: Рамка за облагане на дохода” (Business in Europe: Framework for Income Taxation), ще обезпечи единни правила за корпоративно данъчно облагане в Европейски Съюз, показват от Европейската комисия. Според изпълнителния орган, предлагането ще обезпечи по-справедливо систематизиране на данъчните права сред страните от Европейски Съюз. Новите оферти ще заменят съществуващия проект за обща консолидирана основа за корпоративно данъчно облагане, който ще бъде отдръпнат.

Активисти приветстват хода на Европейска комисия, акцентирайки, че договарянията за унифицирана световна данъчна система вършат стъпка в вярната посока.

„ С този проект, Европейски Съюз задава темпото за световна данъчна промяна. Сега зависи от Комисията да я осъществи”, споделя Чиара Путатуро, данъчен специалист в неправителствената организация Oxfam EU. „ Безпрецедентната COVID-19 рецесия значи, че Европейски Съюз би трябвало да ускори данъчното взаимоотношение и обособените европейски страни не би трябвало повече да саботират борбата против избягването на данъци”, споделя тя. По думите й, посредством пресичането на тези практики и пренасочването на данъчните доходи към публични услуги, като лечебни заведения и учебни заведения, ще може да се понижи неравенството.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР