Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) спрямо

...
Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) спрямо
Коментари Харесай

Европейската комисия свали мониторинга от България и Румъния

Европейската комисия приключи Механизма за съдействие и инспекция (МСП) по отношение на България и Румъния. Мониторингът над двете страни беше основан през 2006 година, преди приемането им в Европейския съюз. Въпреки това страните остават следения посредством годишни отчети.


Напредъкът на България и Румъния в региона на върховенството на правото ще бъде оценен само в границите на годишния цикъл в тази тенденция, използван и за всички останали държави-членки на Европейски Съюз.

Последният отчет за напредъка на България по МСП е от 2019 година, когато Европейска комисия оцени напредъка на страната ни като задоволителен, а осъществяването на критериите - като приемливо. Въпреки това, механизмът за наблюдаване остана. В рамките на мониторинга страната ни бе оценена във връзка с независимостта, професионализма и успеваемостта на правосъдната система, битката с корупцията и дейностите против проведената престъпност.

През ноември 2022 година Европейска комисия приключи и правенето на отчети за напредъка на Румъния по МСП.

„ Прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция е самопризнание и безрезервна оценка, че с работата на държавното управление и Народното събрание, българската страна съумя да реализира фундаментални и устойчиви промени в региона на върховенството на правото, които ясно показват способността на страната ни да извършва отговорностите си на предвидим и благонадежден член на Европейския съюз. Това е самопризнание и за дългогодишната интензивност и старания на българските жители и гражданското общество. Те ни стимулират да останем съсредоточени и да работим целеустремено върху реализирането на националните ни цели за сполучливо довеждане докрай на процеса на европейска интеграция на България в европейското семейство “, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„ Днешното решение на Европейската комисия е забележителен триумф и самопризнание за промените, които се правят в България в региона на върховенството на правото. Премахването на специфичния мониторинг по МСП, който продължи близо 17 години, значи, че напредъкът на страната ни в региона на правосъдната промяна и противодействието на корупцията ще се прави оценка в границите на годишния цикъл за господство на правото в Европейски Съюз и постоянните годишни отчети на Европейската комисия, както е за всички други страни членки на Съюза. Това доста покачва доверието към българската правосъдна система и ще се отрази удобно на процеса за интеграция на България в Шенген и в Еврозоната “, разяснява министър Атанас Славов.

От Тбилиси ръководителят на Народното събрание Росен Желязков разяснява, че тази извънредно добра вест е резултат от всички старания и процесите, които са плод на дългогодишни старания на обществото и на ръководещите държавни управления. Той акцентира, че още от 2019 година е било ясно, че този механизъм е извършил своята роля, а днешната вест е единствено официално удостоверение.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков акцентира, че този народен триумф се случва единствено на 100-я ден на държавното управление.

„ Това нямаше да стане без нас. Акад. Николай Денков и Мария Габриел работиха дружно като тим и това е един голям техен триумф и триумф на цялото държавно управление ”, добави Петков. Той се обърна и към министър председателите на Австрия и Нидерландия. „ Присъединете се към европейския консенсус. Време е да подкрепите България и Румъния да влязат в Шенген, тъй като единствено когато тези две страни са вътре, шенгенското пространство в действителност ще стане зона за сигурност. Време е това решение да бъде направено тази година. Оттук-нататък няма повече оправдания ”, безапелационен е Петков.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова дефинира решението като голям триумф. „ Отдавам го на заслугите на доста държавни управления, на доста легислатури на Народно събрание и на напъните на всички българи и обществото като страна. Гордеем се с това, че отпадна. Надяваме се, че ще ни е от изгода при приемането ни в Шенген “, сподели тя.


„ Ние сме изпълнили безусловно всички условия за влизане в Шенген. Това, че отпада мониторингът е още една причина да влезем в Шенген. Това, че Европейска комисия прави оценка напредъка на България и Румъния и в годишното си слово ръководителят на Европейска комисия категорично акцентира готовността ни. Това ни прави оптимисти ”, добави Атанасова. Според нея позицията на Австрия се дължи на вътрешнополитически въпрос. Атанасова разяснява, че у нас се организират срещи с представители на Венецианската комисия.

Според Христо Иванов от Демократична България, отпадането на механизма е значима вест за България и доста добра вест за българсия имидж. България стартира бавно да излиза от ролята на нормалния обвинен като най-корумпирана страна.

„ Този триумф се дължи на това, че нашите сътрудници виждат, че България има политически хайлайф, дарба да следва дневен ред, да си слага амбициозни цели и на база на това да образува ръководство, което да стабилизира политическата конюнктура, колкото и да е висока цената за това. Тази стъпка е въпрос и на заем. Тя се дава на равнище поръчки ”, добави Иванов и уточни, че влизането ни в Шенген зависи от вътрешнополитически процеси в Австрия и Нидерландия.

От Движение за права и свободи също регистрираха триумфа, само че съгласно Делян Пеевски най-важното в този момент е Шенген.

" След отпадането на механизма не виждаме никакви учредения да не се случи Шенген, тъй като това е значимо за българите ", сподели депутатът от придвижването и изрази вяра това да се промени до месец декември.

Според " Възраждане " обаче решението не би трябвало да се приема с фанфари. " Тълкувам го, че нищо не се е трансформирало, тъй като България не е станала по-суверенна страна. Въпреки че се одобриха редица законопроекти в това отношение за да падне този мониторинг, всички те са под давлението на Европейска комисия и единствено само основават права и отговорности, които ни се диктуват извън, а не от нашите институции. Не смятам, че това че моноторинга е паднал би трябвало да се одобри с фанфари, аплодисменти и така нататък ", съобщи Петър Петров от партията.

Вицепрезидентът Илияна Йотова реагира посредством обществената мрежа като написа: „ Усилията на доста български държавни управления, политици, евродепутати за всички тези 17 години се увенчаха с триумф. Най-важното е, че отпадна един от най-шумно излаганите " причини " на някои европейски сътрудници за отлагането на участието на България в Шенген “.

БГНЕС напомня, че процесът за преустановяване на МСП стартира с нота от 6 юли 2023 година на Европейската комисия, с която осведоми Съвета и Европейския парламент за желанието си да затвори механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния. На 19 юли т.г. Съветът изпрати писмо до Европейска комисия с решение на Корепер 2 (Комитет на непрекъснатите представители на държавните управления от ЕС), в което регистрира напредъка в региона на господство на правото на България и Румъния и желанието на Европейска комисия да приключи МСП.

Днешното финално решение на Комисията е за отдръпване на решението за основаване на механизма, който престава да съществува. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР