Европейската комисия представи в сряда идеи за колективно закупуване на

...
Европейската комисия представи в сряда идеи за колективно закупуване на
Коментари Харесай

ЕК обяви план за общи газови сделки и 80% запаси до ноември

Европейската комисия показа в сряда хрумвания за групово закупуване на природен газ за страните членки, с цел да се подсигуряват нужните на пазара и потребителите количества на рационални цени. Заради сегашните високи стойности на природния газ обаче Брюксел е решим да смекчи в началото оповестените условия европейските газохранилища да са цялостни на 90 % до идващия отоплителен сезон и равнището се трансформира на 80 %.

Намеренията, оповестени като дейности за справяне с първопричините за скъпия газ, ще бъдат разисквани на съвещанието на Европейския съвет в четвъртък. Те идват след известието от началото на март за, набелязващ ограничения за понижаване зависимостта на Европа от съветски газ и нефт.

Така в сряда Европейска комисия внася законодателно предложение, с което се вкарва обвързване до 1 ноември 2022 година всички европейски газохранилища са да цялостни на 80 % , с цел да се подсигурява сигурността на енергийните доставки през идната зима, като изискваното равнище ще нарасне до 90% за идващите години.

Запълването на хранилищата ще се следи на месечна база от националните регулатори. Ако това не става с нужните темпови, Брюксел ще може да издава предизвестия и даже да задължава доставчиците да съхраняват минимални размери газ, а притежателите на складове да оферират своите мощности на други участници на пазара.

Европейски Съюз ще ускори партньорствата си с трети страни за групово закупуване на газ и водород за понижаване на цените. Има подготвеност за основаване на работна група на Европейска комисия за общи покупки на газ за Евросъюза. Очаква се нейната активност да улесни и ускори интернационалните контакти на Европейски Съюз с доставчиците, с цел да се подкрепи обезпечаването на импорт на положителни цени преди идната зима.

Съвместен преговорен екип, управителен от Европейска комисия, ще организира диалози с доставчиците на газ и също по този начин ще приготви почвата за бъдещи енергийни партньорства с основни снабдители, които да обгръщат освен полутечен природен газ. Този екип ще бъде въодушевен от опита от пандемията от Covid-19, когато дейностите на нивото на Европейски Съюз бяха от решаващо значение, с цел да се подсигуряват задоволителни доставки на ваксини за всички, показва се в известието на Европейска комисия.

Заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис изясни, че повода за намаляването на задачата за наложителни газови ресурси е високата цена на природния газ, която няма да разреши на всички страни да отделят задоволително пари, за реализиран 90% запълняемост на хранилищата за газ.

" Световният и европейски енергиен пазар минават през времена на турболенции, изключително измежду съветската инвазия в Украйна. Европа се нуждае от акция за обезпечаване на нашите енергийни доставки за идната зима и да понижи натиска на високите енергийни сметки за нашите жители и бизнеси. Днешното предложение е последваща стъпка в нашата интензивна работа на този фронт ", разяснява еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Предложението на Европейски Съюз идва часове, откакто българският министър председател Кирил Петков разяснява при започване на държавното съвещание в София, че Европейската комисия е приела да бъде разисквано предлагането на България за общо пазаруване на газ за потребностите на 27-те страни-членки. Така по думите му ще се употребява пазарната мощ на Евросъюза.

Реално обаче за общи покупко-продажби за природен газ за Европейски Съюз се приказва от месеци

Европейската комисия предлага също по този начин наново узаконяване на всички оператори на системи за предпазване на природен газ, с цел да се избягнат евентуални опасности за външно въздействие върху сериозната конструкция на хранилищата. Несертифицираните оператори ще би трябвало да предадат собствеността си или контрола върху оборудванията.

Това значи, че притежаваните и ръководени от съветската " Газпром " складове в Европа няма да бъдат оставени под контрола на монополиста . За да приключи активността си обаче оборудване за предпазване на газ ще би трябвало да има позволение от националния регулатор. За да подтиква запълването на газохранилищата в Европейски Съюз, Брюксел предлага да отпаднат цените за транспорт, основани на потенциал на входните и изходните точки на оборудванията за предпазване

В претекстовете си Еврокомисията показва, че през отиващата си зима равнищата на предпазване са били невиждано ниски поради огромното международно търсене. Хранилищата на оператори от трети страни са изключително ниско равнище на нагнетяване. В началото на войната Русия даже изпразни част от хранилищата си в Европа, употребявайки реверсивно газопроводите, изключително през Полша и Германия.

Брюксел предлага прелицензирането на газохранилищата да стартира от най-изпразнените в края на зимата .Те ще би трябвало да извършат процедурата до 00 дни от влизането в действие на законодателството. Останалите ще имат 18 месеца разполагаем.

" Ниските равнища на предпазване на газ в допълнение към ескалацията на въоръжения спор в Украйна от февруари 2022 година способстваха за увеличение на пазарната неустановеност и доведоха до по-голяма волатилност на цените на силата ", се споделя в предлагането, което ще бъде обсъждано в четвъртък от водачите на Европейски Съюз.

В Европейски Съюз има общо 160 газови складове в 18 страни. В България газовите ресурси са в " Чирен ", чийто приложим потенциал е 550 млн. куб. м и сега се намира в развой на разширение до 1 милиарда куб. м потребен размер.

Според данните на органа следящ оперативната работа на европейските газохранилища българското сега е запълнено на 17.12 % . В Австрия са на по -ниски равнища – приблизително 12.5 на 100, в Дания обаче запасите са над 38 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР