Европейската комисия предприе интензивна кампания за разясняване на митническите правила

...
Европейската комисия предприе интензивна кампания за разясняване на митническите правила
Коментари Харесай

ЕК информира предприятията за митническите правила, предвидени в случай на Брекзит без сделка

Европейската комисия предприе интензивна акция за разяснение на митническите правила и условията за индиректно данъчно облагане (например ДДС), които ще се ползват, ако на 30 март Обединеното кралство приключи участието си в Европейски Съюз без съглашение, оповестяват от Европейски Съюз.

Тази информационна акция е част от подготовката на Комисията за така наречен „ Брекзит без договорка “ и се организира в подтекста на заключенията, признати на съвещанието на Европейския съвет (формат „ член 50 “) от декември 2018 година, в които се приканва за активизиране на работата по подготовката за отдръпване на Обединеното кралство от Европейски Съюз при всички вероятни сюжети. Кампанията ще осведоми предприятията, които имат намерение да търгуват с Обединеното кралство и след 30 март, за нужните стъпки, осигуряващи допустимо най-безпроблемен преход към новите условия. Подготвителните дейности от страна на Европейски Съюз са от първостепенно значение за отбягване на сериозните отрицателни последствия за европейския бизнес.

Комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси съобщи: „ Тъй като с наближаването на 29 март нараства и рискът от Брексит без договорка, Европейската комисия и националните митнически органи интензивно работят по възможното въвеждане на инспекции и надзор върху стоковия продан сред Европейски Съюз и Обединеното кралство. Тази основна мярка ще обезпечи отбрана за европейските консуматори и за вътрешния пазар. Нейният триумф зависи значително от това европейските предприятия, търгуващи с Обединеното кралство, да са наясно с митническите правила, които ще се ползват от момента, в който страната напусне Европейски Съюз без съглашение. Времето напредва и обезпечаването на нужната информация е наш приоритет “.

Новата акция има за цел да увеличи осведомеността измежду бизнес средите в Европейски Съюз, и по-конкретно измежду дребните и междинните предприятия. За да се приготвят за Брексит без договорка и да продължат комерсиалните си връзки с Обединеното кралство, европейските предприятия би трябвало да подхващат следните дейности:

- да преценяват дали разполагат с нужния човешки и механически потенциал по отношение на митническите процедури и правила (като да вземем за пример преференциалните правила за произход);

- да се снабдят с нужните митнически позволения и регистрации, които ще улеснят комерсиалната им активност, ако Обединеното кралство остане част от тяхната верига на доставките;

- да се свържат със своите национални митнически органи, с цел да се осведомят за нужните спомагателни ограничения.

От през днешния ден предприятията разполагат с набор от материали, в това число лист с 5 съществени условия, с които би трябвало да се съобразят. Материалите са налични на всички езици на Европейски Съюз. Въпреки че отрицателното влияние от възможното отдръпване на Обединеното кралство без съглашение не може изцяло да бъде смекчено, акцията има за цел да поддържа напъните на 27-те държави-членки на Европейски Съюз, ориентирани към информиране на засегнатите предприятия. С поддръжката на Комисията в страните членки към този момент се организира подготвителна работа, чиято цел е да се подсигурява готовността на митническата инфраструктура и логистиката по места, ако Обединеното кралство се отдръпна без съглашение.

Контекст

Макар че утвърждението на съглашението за отдръпване продължава да бъде цел и приоритет на Комисията, то е съпроводено с известна неустановеност. Предвид риска от Брексит без договорка, от декември 2017 година Комисията организира интензивна подготвителна активност. Тя редовно приканва европейските жители, предприятията и страните членки да се приготвят за всички вероятни сюжети, да проучват съответните опасности и да възнамеряват дейности за смекчаването им. Както бе очебийно в първото известие на Комисията по отношение на готовността за Брексит от IP/19/901 19 юли 2018 година, решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз — без значение от сюжета — ще провокира обилни разтърсвания.

Заинтересованите страни, националните органи и службите на Европейски Съюз би трябвало да се приготвят за два съществени разновидността: в случай че съглашението за отдръпване бъде утвърдено преди 30 март 2019 година, правото на Европейски Съюз ще престане да се ползва във връзка с Обединеното кралство и на неговата територия на 1 януари 2021 година, т.е. след временен интервал от 21 месеца.

Споразумението за отдръпване включва опцията за еднократно удължение на преходния интервал с до една или две години; - в случай че съглашението за отдръпване не бъде утвърдено преди 30 март 2019 година, временен интервал няма да има и правото на Европейски Съюз ще престане да се ползва във връзка с Обединеното кралство и на неговата територия от 30 март 2019 година Този вид е прочут като „ сюжет без съглашение “ или „ сюжет за внезапно обособяване “.

- В отговор на апелите на Европейския съвет (формат „ член 50 “) от ноември и декември 2018 година за ускорение на подготвителната активност на всички нива, на 19 декември 2018 година Комисията одобри проект за изключителни дейности и няколко законодателни ограничения, в това число в митническата област. Те бяха предхождани от известия на Комисията, оповестени през юли и ноември 2018 година Ако Обединеното кралство се отдръпна от Европейски Съюз без съглашение, във връзка с вноса и износа на артикули към и от английския пазар ще се ползват разпоредбите за така наречен „ трети страни “, според които съответните артикули ще бъдат обект на митнически формалности и надзор.

Вносът от Обединеното кралство ще бъде облаган с мита, Данък добавена стойност и акцизи, до момента в който износът към тази страна ще бъде освободен от Данък добавена стойност. Комисията разгласява поредност от вести, налични на всички езици на Европейски Съюз, чиято цел е предприятията и пасажерите да бъдат в детайли осведомени за методите, по които ще се окажат наранени при положение на Брексит без договорка — по-специално по отношение на митническите процедури, косвеното данъчно облагане (например ДДС), акцизите, преференциалните правила за генезис, разрешенията за импорт и експорт.

Освен ограниченията на европейско ниво са нужни и дейности от страна на страните членки. По-конкретно националните органи имат основната функционалност да следят и направляват подготовката на предприятията за новите условия. Комисията организира механически разисквания с страните от ЕС-27 както по общи въпроси на подготовката, по този начин и по обвързваните с нея секторни, правни и административни ограничения. След подхванатите от Комисията визити на тези 27 страни тя се увери, че националните проекти за изключителни дейности са в ход и че са предоставени нужните уточнения по отношение на процеса на подготовка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР