Европейската комисия предложи да се реформира структурата на пазара на

...
Европейската комисия предложи да се реформира структурата на пазара на
Коментари Харесай

ЕС ускорява навлизането на възобновяемите енергийни източници

Европейската комисия предложи да се реформира структурата на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз, с цел да се форсира навлизането на възобновимите енергийни източници и последователното унищожаване на газа. Целта е да се понижи зависимостта на сметките на потребителите от нестабилните цени на изкопаемите горива, да се обезпечи по-добра отбрана на потребителите от бъдещи скокове на цените и евентуално манипулиране на пазара и да се направи европейската индустрия по-чиста и по-конкурентноспособна.

В продължение на повече от двадесет години Европейски Съюз разполагаше с сполучлив и добре интегриран пазар на електрическата енергия, който разреши на потребителите да получат икономическите изгоди на единния енергиен пазар, като се гарантираше сигурността на доставките и се стимулираше процесът на декарбонизация. Енергийната рецесия, провокирана от съветското настъпление в Украйна, акцентира нуждата от бързо адаптиране на пазара на електрическа енергия, с цел да се поддържа по-добре екологичният преход и да се предложи на потребителите на сила, както на семействата, по този начин и на предприятията, необятен достъп до електрическа енергия от възобновими и неизкопаеми източници на налични цени.

Предложената промяна планува преразглеждане на няколко законодателни акта на Европейски Съюз — по-специално Регламента за електрическата енергия, Директивата за електрическата енергия и Регламента по отношение на интегритета и прозрачността на енергийния пазар (REMIT). С нея се вкарват ограничения, които да подтикват по-дългосрочни контракти за произвеждане на сила от неизкопаеми горива и с които в системата да се вкарат по-чисти гъвкави решения за конкуренция с газа, като да вземем за пример оптимизация на потреблението и предпазване.

Изграждането на енергийна система, учредена на възобновими източници, ще бъде от решаващо значение освен за понижаване на сметките на потребителите, само че и за гарантиране на устойчиви и самостоятелни енергийни доставки за Европейски Съюз в сходство с Европейския зелен пакт и проекта REPowerEU. Тази промяна, която е част от промишления проект на Зеления пакт, също по този начин ще разреши на европейската индустрия да получи достъп до възобновими, неизкопаеми и финансово налични енергийни доставки, което е основен фактор за декарбонизацията и екологичния преход.

За да реализираме задачите си в региона на енергетиката и климата, внедряването на възобновими енергийни източници ще би трябвало да се утрои до края на актуалното десетилетие.
Предоставяне на отбрана и права на потребителите
Наблюдаваните през 2022 година високи и нестабилни цени, провокирани от енергийната война на Русия против Европейски Съюз, сътвориха несъразмерна тежест за потребителите. Настоящото предложение ще разреши на потребителите и доставчиците да се възползват от по-голяма ценова непоклатимост, учредена на технологии за сила от възобновими и неизкопаеми енергийни източници. От решаващо значение е, че то ще даде на потребителите необятен избор от контракти и по-ясна информация преди тяхното сключване, с цел да имат опция да блокират сигурни и дълготрайни цени и по този начин да избегнат несъразмерните опасности и неустойчивост. В същото време те ще продължат да имат опцията да изберат контракти с динамично ценообразуване, с цел да се възползват от променливостта на цените и да употребяват електрическата енергия, когато тя е по-евтина (напр. за зареждане на електрически коли или потребление на термопомпи).

Освен разширението на избора на потребителите промяната има за цел също по този начин да насърчи ценовата непоклатимост посредством понижаване на риска от крах на доставчика. Предложението изисква от доставчиците да ръководят ценовите си опасности най-малко до размера на размерите по закрепени контракти, с цел да бъдат изложени в по-малка степен на ценови скокове и неустойчивост на пазара. То също по този начин задължава страните членки да дефинират снабдители от последна инстанция, тъй че нито един консуматор да не се окаже без електрическа енергия.
Защитата на уязвимите консуматори също е доста усъвършенствана
Съгласно препоръчаната промяна страните членки ще защитят уязвимите консуматори с просрочени отговорности от изключване. Освен това тя разрешава на страните членки да разширят обсега на контролираните цени на дребно, тъй че да обзет МСП и семействата при положение на рецесия.

Съгласно предлагането разпоредбите за шерване на силата от възобновими източници също се преработват. Потребителите ще могат да влагат във вятърни или слънчеви паркове и да продават остатъка от електрическа енергия от покривно слънчево оборудване на съседи, а освен на своя снабдител. Например наемателите ще могат да споделят остатъка от слънчева сила от покривно слънчево оборудване със комшия.

За да се усъвършенства гъвкавостта на енергийната система, от страните членки в този момент ще се изисква да създадат оценка на своите потребности, да дефинират цели за увеличение на гъвкавостта на производството от неизкопаеми източници и ще имат опция да вкарат нови схеми за подкрепяне, изключително за оптимизация на потреблението и предпазване. Реформата също по този начин дава опция на систематичните оператори да обезпечат понижаване на потреблението в пиковите часове. Заедно с актуалното предложение през днешния ден Комисията насочи и рекомендации към страните членки по отношение на напредъка на нововъведенията, технологиите и потенциала в региона на съхранението.
Повишаване на предвидимостта и стабилността на енергийните разноски за повишение на конкурентоспособността на индустрията
През миналата година доста сдружения бяха съществено наранени от прекалено нестабилните цени на силата. За да се увеличи конкурентоспособността на индустрията на Европейски Съюз и да се понижи излагането ѝ на нестабилни цени, Комисията предлага да се улесни въвеждането на по-стабилни дълготрайни контракти, като да вземем за пример съглашения за закупуване на електрическа енергия (СЗЕ), посредством които сдруженията да откриват свои лични директни енергийни доставки и по този метод да се възползват от по-стабилни цени на производството на електрическа енергия от възобновими и неизкопаеми източници. За да се преодолеят актуалните спънки, като да вземем за пример кредитните опасности на купувачите, промяната задължава страните членки да подсигуряват съществуването на пазарни гаранции за СЗЕ.

И най-после, с цел да се подсигуряват конкурентни пазари и транспарантно ценообразуване, Агенцията за съдействие сред регулаторите на сила (ACER) и националните регулатори ще имат по-голяма дарба да следят интегритета и прозрачността на енергийния пазар.
Следващи стъпки
Предложената промяна ще би трябвало да бъде разисквана и утвърдена от Европейския парламент и Съвета, преди да влезе в действие.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР