Европейската комисия предлага много по-амбициозни норми за гарантиране на чистотата

...
Европейската комисия предлага много по-амбициозни норми за гарантиране на чистотата
Коментари Харесай

ЕК предлага много по-строги норми за замърсяване на въздуха

Европейската комисия предлага доста по-амбициозни правила за гарантиране на чистотата на въздуха и водите, както и механизми за обезщетяване на хора, болни около наднормено замърсяване на средата. Мерките се подхващат след насоки на Световната здравна организация за преразглеждане на нормите за тези замърсявания предвид на високата преждевременна смъртност, до която водят. 

Ако предлагането бъде признато, към 2030 година ще влязат в действие нови междинни правила със мощно занижени прагове на разрешеното замърсяване. Очаква се да вземем за пример годишната пределно позволена норма за фини прахови частици да бъде понижена с повече от 50% - от 25 µg/m³ на 10 µg/m³. Директивата за качеството на атмосферния въздух, която последно е обновена през 2008 година, ще бъде преразгледана, като ще се подсигурява и правото на обезщетение за хора, страдащи от болести в резултат на замърсен въздух. Заболелите по такива аргументи ще имат право да бъдат представлявани и от неправителствени организации по групови искове. Общините в рискови зони с високи замърсявания ще имат опция да разработят и превантивни проекти за съблюдаване на новите правила. По оценки загубите за Европейски Съюз единствено поради пропуснати работни дни около болести, дължащи се на нечист въздух, възлизат на 8 милиарда евро годишно, общите загуби са доста по-високи - оценките варират от 231 до 853 милиарда евро. Европейски Съюз си слага за цел през 2050 година да има нулево замърсяване на въздуха. Според комисията осъществяването на новите правила за въздуха ще докара до понижаване на случаите на преждевременна гибел, дължаща се на финни прахови частици, с над 75% за интервал от 10 години. 

Нови правила се плануват и за повърхностните и подземните води, както и за пречистването на отпадъчните води. Предвижда се описът на замърсителите да бъде допълнен с новопоявили се субстанции със мощно негативно влияние върху околната среда. Ще се търсят и по-добри способи за следене и отчитане на замърсяването на повърхностните и подземните води. В разпоредбите за пречистването на отпадъчните води пък ще бъдат включени някои микрозамърсители като останки от фармацевтични и козметични артикули. На пречистването на отпадъчните води се дължи едно от най-големите консумации на сила в обществения бранш. Поради това в преразгледаната инструкция се дефинира и цел за енергийна индиферентност за бранша, акцентират от Европейската комисия.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР