Европейската комисия предлага България да получи повече средства от еврофондовете

...
Европейската комисия предлага България да получи повече средства от еврофондовете
Коментари Харесай

ЕК предлага повече пари за България от еврофондовете след 2020 г.

Европейската комисия предлага България да получи повече средства от еврофондовете по политиките за доближаване за идващия програмен интервал 2021 – 2027 година Увеличението е с към 8 на 100 по отношение на сегашния програмен интервал 2014 – 2020 година, което е към 600 млн. евро.

Това стана ясно от известие на Европейската комисия след представянето на бюджета на Европейски Съюз за районно развиване и политиките на доближаване от вицепрезидента на Европейска комисия, отговарящ за заетостта, растежа и конкурентоспособността Юрки Катайнен и от еврокомисаря по районно развиване Корина Крецу пред Европейския парламент в Страсбург във вторник следобяд.

Предлага се бъдещата политика на доближаване да разполага с бюджет от 373 милиарда евро поети отговорности за интервала 2021 – 2027 година Така се резервира съвсем същия бюджет както и през сегашния програмен интервал.

Политиката за доближаване, известна като кохезия, има за цел да понижи различинята сред небогати и богати райони, като се реализира уравновесено развиване. За това се подкрепят районите в Европейски Съюз, които имат БВП на глава от популацията под 90% от междинното за Европейски Съюз.

" Предлагаме политика на доближаване за всички райони, при която никой не е пропуснат ", сподели еврокомисарят по районна политика Корина Крецу.

Освен България повече пари ще получи и Румъния. Увеличават се и средствата за Гърция (8.1%), Италия (6.53%) и Испания (4.9%).

Близо 10 милиарда евро за България по политиките на доближаване

В сегашни цени за интервала 2014 - 2020 година България е планувано да получи 8.099 милиарда евро от кохезионните фондове. С насъбраната инфлация за интервала до 2018 година сумата е 8.3 милиарда евро.

Европейска комисия предлага България да получи малко над 10 милиарда евро по настоящи цени за идващия 7-годишен програмен интервал, което се равнява на над 8.9 милиарда евро по цени с база 2018 година с цел да може да се направи съпоставяне с сегашния програмен интервал.

За 2014-2020 година средствата са малко над 8 милиарда евро от структурните и кохезионните фондове, а с насъбраната инфлация до 2018 година сумата доближава 8.3 милиарда евро, демонстрират изчисленията на Европейска комисия.

Настоящите калкулации са приблизителни и точната сметка следва да бъде показана.

Средства по политиката на доближаване по страни за интервала 2021 - 2027



Източник: Европейска комисия

Забележка: В първата колона цените са към 2018, във втората - по настоящи цени с отчитане на инфлацията

Индивидуален метод към районите

Индивидуален метод към районите, повече вложения за нововъведения, поддръжка на дребните предприятия и цифровите технологии, опростени правила и единна нормативна уребда са новите моменти в предлагането на Европейска комисия за модернизиранане на политика на доближаване.

Преобладаващата част от вложенията в границите на Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд ще бъдат за нововъведения, поддръжка за дребните предприятия, цифрови технологии и модернизиране на индустрията. Освен това ще бъдат предоставени средства за прехода към нисковъглеродна, кръгова стопанска система и битката с изменението на климата, като по този метод ще бъдат реализирани резултати по Парижкото съглашение, се споделя в известието на Европейска комисия.

Предлага се политика на доближаване за всички райони и по-индивидуализиран метод към районното развиване. Регионите, които към момента изостават във връзка с растежа или приходите са най-вече в Южна и Източна Европа, и за това те ще продължат да получават забележителна помощ от Европейски Съюз, се споделя в известието.

В същото време политиката на доближаване ще продължи да влага във всички райони, защото доста от тях в цяла Европа, в това число и в по-богати страни членки, изпитват компликации при осъществяването на промишлен преход, битката с безработицата и отстояването на позициите си в глобализираната стопанска система, стимулират се от Европейска комисия.

В рамките на политиката на доближаване се резервират трите категории райони - по-слабо развити, райони в преход и по-силно развити райони. За да се понижат неравенствата и да се помогне на районите с ниски приходи и слаб напредък да наваксат изоставането си, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията остава водещият аршин при разпределянето на средствата. Въвеждат се обаче и нови критерии, с цел да се отчетат по-добре действителностите по места - младежка безработица, ниско ниво на обучение, изменение на климата и приемане и консолидиране на мигранти.

Предлага се още локалните, градските и териториалните органи да вземат участие по-активно в ръководството на средствата от Европейски Съюз. Повишените нива на съфинансиране се чака да засилят чувството за съпричастност на районите и градовете към финансираните от Европейски Съюз планове.

Европейска комисия предлага опростяване на достъпа до финансиране, с цел да има по-малко административни формалности и по-облекчени процедури за надзор на предприятията и бизнесмените, които се възползват от еврофондовете.

За седемте фонда на Европейски Съюз, ръководени в партньорство със страните членки (съгласно правилото за " споделено ръководство " ), към този момент ще важи единна нормативна уредба. Очаква се това да облекчи активността на мениджърите на стратегии по фондовете на Европейски Съюз, както и да улесни взаимоотношението сред тях. Например сред фондовете по политиката на доближаване и фонд " Убежище, миграция и интеграция " – при създаването на локални тактики за интеграция на мигрантите. Правната рамка дава опция и за по-ефективни връзки с други фондове от бюджета на Европейски Съюз. Например страните членки могат да решат да трансферират част от ресурсите си по политиката на доближаване във фонда InvestEU.

Освен това в новата правна рамка стабилността дава опция за еластичност, с цел да се реагира дейно при непредвидени събития. Чрез промеждутъчен обзор ще се дефинира дали са нужни промени в стратегиите за последните две години от интервала на финансиране, като ще бъдат вероятни дребни прехвърляния на запаси в границите на стратегиите по фондовете на Европейски Съюз.

Европейска комисия предлага още усилване на връзката сред политиката на доближаване и европейския учебен срок. Целта е да се сътвори удобна за растежа и предприятията среда в Европа. Подкрепата на политиката на доближаване за структурните промени ще подсигурява взаимно допълнение и съгласуваност с новата, усъвършенствана Програма за поддръжка на структурните промени.

Следващи стъпки

Европейската комисия показа за пръв път своето предложение за нов дълготраен бюджет на Европейски Съюз в настоящи и непрекъснати цени за 2018 година на 2 май.

Днес Европейска комисия разгласява разпределението по страни на средствата по политиката на доближаване както в настоящи, по този начин и в непрекъснати цени за 2018 година

Бързото реализиране на съглашение за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз и неговите секторни оферти е доста значимо, с цел да се подсигурява допустимо най-бързото реализиране на резултати по места посредством фондовете на Европейски Съюз.

Закъснения, сходни на тези при започване на настоящия бюджетен интервал 2014 - 2020 година, биха означавали, че 100 000 финансирани от Европейски Съюз плана няма да могат да стартират в точния момент. Така доста учебни заведения, които се нуждаят от ремонт, ще би трябвало да чакат. Медицинско съоръжение ще бъде доставено със забавяне в лечебни заведения или пък дребни предприятия ще би трябвало да възнамеряват вложенията си в условия на неустановеност, показват от Европейска комисия.

Амбицията на Европейска комисия е новата Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз за интервала 2021 - 2027 година да бъде призната преди парламентарните избори следващата година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР