Европейската комисия поиска от Малта да изясни как възнамерява да

...
Европейската комисия поиска от Малта да изясни как възнамерява да
Коментари Харесай

ЕК търси отговори от Малта за рисковете около „златните паспорти“

Европейската комисия изиска от Малта да обясни по какъв начин има намерение да се оправи със слабостите, които позволява Bank of Valletta при разглеждането на молбите на задграничните клиенти за малтийско поданство по по този начин наречената скица " златен паспорт ", съобщи Ройтерс.

Малта, която е с население от единствено 420 000 поданици, се стреми да притегли задграничен капитал със схеми като пари в брой за паспортна стратегия, макар че Европейски Съюз акцентира какви са рисковете от привличане на доходи от незаконна активност посредством такива стратегии. По тази скица хората могат да получат малтийски паспорт, инвестирайки в страната.

Миналия месец Ройтерс заяви за поверително решение на Европейската централна банка (ЕЦБ), което изисква от най-голямата малтийска банка да предприеме коригиращи ограничения, откакто инспекция изложи на напред във времето " съществени недостатъци ", които може да са разрешили пране на пари или други незаконни действия

В писмо, изпратено до малтийските управляващи в петък и с което Ройтерс се е срещнал, генералният шеф за правораздаване към комисията Тийна Астола пита дали държавното управление е взело някакви ограничения във връзка отчета на ЕЦБ за самостоятелната инвеститорска стратегия, отнасяща се за паспортна скица. Тя изиска отговор до 6 януари.

В писмото Астола показва, че тези схеми основават редица опасности, в това число за пране на пари, корупция и укриване на налози.

Според паспортната стратегия чужденците, които подават молба, би трябвало да влагат най-малко 1 милион евро (1,1 милион долара) в Малта, с цел да получат паспорт, който ще им разреши да живеят и работят в множеството страни от Европейски Съюз, осведоми Българска телеграфна агенция.

Сред страните от Европейски Съюз единствено Малта, Кипър и България дават поданство в подмяна на вложения - по този начин наречените " златни паспорти ". България разгласи през януари, че ще спре тази стратегия, отбелязва Ройтерс.

Европейска комисия изпрати в петък писмо и на Кипър, искайки уточнения за решението на държавното управление от ноември да отнеме кипърското поданство на 26 души. То им е било обезпечено по изискванията на инвеститорската стратегия в страната.

Говорител на кипърското държавно управление не разяснява новината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР