Европейската комисия отказа днес да посочи сумата, която Лондон ще

...
Европейската комисия отказа днес да посочи сумата, която Лондон ще
Коментари Харесай

ЕК отказа да съобщи сумата, която Лондон ще плати за Брексит

Европейската комисия отхвърли през днешния ден да уточни сумата, която Лондон ще дължи на Европейски Съюз при отдръпването си от Общността.

Никога не съм цитирал цифри, няма да го направя и през днешния ден, съобщи на конференция основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние. Беше значимо отговорностите на Англия да залегнат в съглашението, което постигнахме през днешния ден. Въпросът не е политически, само че не можем да създадем тъкмо пресмятане - сумата на разноските ще се трансформира в идните години, разясни той.

Барние разяснява, че договарянията не са приключили позитивно поради направени отстъпки. Въпреки това в отговор на въпрос по които точки на съглашението Европейски Съюз се е съобразил с визията на Англия, той уточни настояването на Лондон да не поема разноските по преместването (в Амстердам и Париж) на двете общностни организации, които до момента са в английската столица.

Главният преговорящ добави, че според съглашението английските съдии ще би трябвало да ползват взетите до момента решения на Съда на Европейски Съюз, а в идващите осем години ще могат да се допитват до Европейския съд за мнение. Барние призна, че Европейски Съюз е упорствал този период да бъде по-дълъг от осем години, само че е отстъпил.

По въпроса с бъдещите връзки Англия - Европейски Съюз в региона на търговията той изрази мнение, че евентуално ще бъде подписано съглашение като това с Канада. По неговите думи комерсиалните договаряния с Лондон ще бъдат по-трудни от досегашните. Барние разясни, че четирите свободи на Европейски Съюз (на придвижване на хора, артикули, капитали и услуги) няма да подлежат на предоговаряне.

Не би трябвало да подценяваме компликациите, които предстоят. Необходими са ни въображение и възприятие за отговорност. Днес е преломен миг, разяснява Барние. Той означи, че идната седмица постигнатата договорка ще бъде оценена от Европейския парламент и Европейския съвет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР