Европейската комисия обмисля обвързването на спазването на върховенството на закона

...
Европейската комисия обмисля обвързването на спазването на върховенството на закона
Коментари Харесай

Брюксел обмисля да обвърже върховенството на закона с получаването на еврофондове

Европейската комисия обмисля обвързването на спазването на върховенството на закона в страните от Европейски Съюз с обезпечаването на фондове от общностния бюджет. Това заяви на конференция еврокомисарят по бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер, представен от Българска телеграфна агенция.

Той означи, че има два метода - за неспазване на върховенството на правото да следва лишаване на достъп до финансиране или, назад, при мощно застъпено господство на закона да бъдат обезпечавани повече европейски средства за съответната страна. Решението по какъв начин ще подходим ще стане известно след Великден, разясни еврокомисарят.

Обмисляме тези благоприятни условия от позиция на допустимостта им съгласно договорите за Европейски Съюз, посочи той. Йотингер добави, че с цел да бъде признато предложение по този въпрос, ще бъде належащо " ясно болшинство ". По неговите думи върховенството на закона и независимостта на правосъдната власт имат основно значение за Европейски Съюз и за стопанската система.

През последните месеци въпросът за върховенството на закона стана изключително настоящ, откакто Полша одобри серия от противоречиви промени в правосъдната система, с което принуди Европейската комисия да стартира невиждана наказателна процедура. Тя може да докара до лишаването на Полша от право на глас в Съвета на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР