Европейската комисия облекчава ограниченията за производство и търговия на свинско

...
Европейската комисия облекчава ограниченията за производство и търговия на свинско
Коментари Харесай

Разрешиха износа на българско свинско за ЕС

Европейската комисия облекчава рестриктивните мерки за произвеждане и търговия на свинско месо, наложени поради Африканската чума по свинете, която удари съществено българския свиневъден бранш.

В резултат на решението на Европейска комисия, към този момент всички индустриални свинекомплекси в Република България могат свободно да търгуват месото, създадено в локални ферми и на европейския пазар, с изключение на на българския, оповестяват от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Европейска комисия облекчава рестриктивните мерки при производството и търговията на прасета и свинско месо от 20 общини в 9 области в България, в които са ситуирани едни от най-големите свинеферми в страната.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Българските фермери съумяват да произведат едвам 37 % от свинс...

Решението идва откакто БАБХ е защитила мнението си пред Европейска комисия, че правилата на до момента настоящата регионализация не следва да се ползват повече за засегнатите области в България. Одитите на Европейска комисия за резултати в битката със болестта при домашни прасета през 2019 и 2020 година дават позитивна оценка.

Разхлабването на рестриктивните мерки за производителите в страната е второ в границите на месец. През март т.г. Европейска комисия намали рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна.

На втори стадий облекчението влиза в действие за общините Силистра и Стоилово (област Силистра); общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе); община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен); общините Попово и Търговище (област Търговище); Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен); община Сливен (област Сливен); община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна.

Комуникацията сред БАБХ и Европейска комисия във връзка с останалите територии, за които регионализацията остава в действие, продължава. Африканската чума по свинете е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния бранш. Месото, създадено и добито в райони, в които вирусът е бил открит, е изцяло безвредно за консумация от индивида, прибавят от БАБХ.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР