Европейската комисия наложи огромни глоби на германските автомобили гиганти Volkswagen

...
Европейската комисия наложи огромни глоби на германските автомобили гиганти Volkswagen
Коментари Харесай

Daimler натопи Volkswagen и BMW, за да отърве глоба от ЕК

Европейската комисия наложи големи санкции на немските коли колоси Volkswagen и BMW поради са нарушение на европейските антитръстови правила. Двете компании, които са били в картелно съглашение дружно с производителя на Mercedes – Daimler, са укрили технология за филтриране на излъчванията от моторите на дизелови леки коли и по този начин са лимитирали конкуренцията. Заради това нарушаване Volkswagen и BMW ще би трябвало да платят глоба от общо 875 млн. евро.

Daimler се отърва от санкция от към 727 млн. евро, защото разкрива съществуването на противозаконното съглашение пред Комисията. Глобата за Volkswagen е малко над 502 млн. евро, а за BMW – близо 373 млн. евро. Трите компании признават присъединяване си в картела и се съгласяват да платят наложените санкции, с цел да уредят случая.

Германските автомобилни колоси разполагат с технология за понижаване на нездравословните излъчвания даже в по-голяма степен, в сравнение с изискват европейските правила. Но те съзнателно не са се конкурирали между тях и не са употребявали цялостния капацитет на тази технология, което нарушава закона. Напротив – над 5 години (между 2009 година и 2014 г.) те са имали постоянни срещи, на които са обсъждали по какъв начин се развива технологията и какви ограничавания да ѝ слагат. Така те са лимитирали конкуренцията във връзка с характерностите на продукта, свързани с клиентите, настояват от Европейска комисия.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Автомобилният тръст Volkswagen разгласи, че възнамерява да спре п...

" Не толерираме, когато фирмите заговорничат. Това е нелегално според антитръстовите правила на Европейски Съюз. Конкуренцията и нововъведенията в ръководството на замърсяването с коли са от значително значение за постигането на амбициозните ни цели по Зелената договорка. И това решение демонстрира, че няма да се поколебаем да предприемем дейности против всички форми на картелно държание, излагащи на риск тази цел. ", съобщи еврокомисарят по конкуренцията и вицепрезидент на Европейска комисия Маргрете Вестагер.

Volkswagen обмислят да оспорват санкцията по правосъден път, защото диалозите за ограничение на нововъведението са се водели единствено на техническо равнище и за първи път техническо съдействие е обсъждано като нарушаване на антитръстовото законодателство.

Комисията разгласи, че ще издаде рекомендации до производителите на коли по какъв начин да си сътрудничат, без да нарушават антитръстовите правила на Европейски Съюз.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР