Европейската комисия изпрати мотивирано становище на България във връзка с

...
Европейската комисия изпрати мотивирано становище на България във връзка с
Коментари Харесай

МОСВ работи за отстраняване на нарушенията по две нови решения на ЕК за наказателни процедури срещу България

Европейската комисия изпрати стимулирано мнение на България по отношение на несъблюдение на отговорности по Регламент (ЕС) № 1143/2014 по отношение на попречване на разпространяването на инвазивни непознати видове*.

Европейска комисия приканва България и още 14 страни членки да защитят околната среда от инвазивните непознати типове. Държавите не са изготвили, приложили и съобщили на Европейска комисия какви са проектите им за деяние за справяне с разпространяването на инвазивни непознати типове, срокът за което е изминал през юли 2019 година В допълнение Комисията показва, че България, Гърция и Румъния към момента не са основали и система за наблюдаване на инвазивни непознати типове, засягащи Съюза, което е трябвало да бъде направено до януари 2018 година

Наказателната процедура за несъблюдение на тези отговорности започва през юни 2021 година против България и още 17 държави-членки на Европейски Съюз. С приемането на това стимулирано мнение процедурата навлезе в последния си стадий, преди да бъде сезиран Съдът на Европейски Съюз.

За премахване на нарушаването България към този момент е подхванала дейности – изготвя се директива за взаимоотношение за повишение на успеваемостта на контрола при въвеждане, търговия, пренос и експорт на екземпляри от дивата флора и фауна, като в същото време в плана на Стратегия за биологично многообразие на България и План за деяние към нея са планувани ограничения и знаци за отбрана от инвазивните непознати типове.

Преди дни Европейска комисия изпрати и публично уведомително писмо на България заради несъблюдение на отговорностите, произлизащи от Директива 2007/60/ЕО по отношение на оценката и ръководството на риска от наводнения. Страната ни не е предоставила обновени карти на риска и заплахите от наводнения, като срокът за изпращането им е изминал в края на 2019 година Картите за заплаха от наводнения според директивата следва да обгръщат географските региони, за които има възможност от наводнения, а картите за риска от наводнения демонстрират действителните отрицателни последствия от тях. Официални уведомления за несъблюдение на отговорностите по Директива 2007/60/ЕО Европейска комисия изпрати и на още шест страни членки.

Актуализираните карти за опасността и риска от наводнения на територията на България към този момент са направени, като до края на февруари т.г. се чака да започва публичното им разискване според условията на Закона за водите. Това ще разреши най-късно до края на лятото страната ни да извърши отговорностите си по директивата, с което да не се допусне прекосяване на процедурата на идващ стадий.

Наказателните процедури против България в бранш околна среда, които към този момент са 18 на брой, са главно предизвикателство пред новия управнически екип на Министерство на околната среда и водите. Непосредствената цел е да се подхващат всички вероятни стъпки, с цел да се изпълнят условията и предписанията на Европейската комисия и да се предотврати налагането на финансови наказания по тези процедури, където това е допустимо. Екипът има явен проект за това, по какъв начин през първите 6 месеца от ръководството да смъкна 6 от наказателните процедури, а до края на годината да ги понижи на половина.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР