Европейската комисия и Европейския парламент ясно казаха, че България и

...
Европейската комисия и Европейския парламент ясно казаха, че България и
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Европа ясно каза, че сме готови за Шенген

Европейската комисия и Европейския парламент ясно споделиха, че България и Ръмния са подготвени да станат част от Шенгенското пространство и това би трябвало да се случи неотложно, както беше комуникирано и от комисаря Йохансон. Това сподели в изявление за Euronews Bulgaria вицепремиерът Атанас Пеканов във връзка прекъсването на страната ни за Шенген.

„ Ние като длъжностен кабинет считаме, че това решение беше недопустимо и незаслужено от страна на две страни. България е покрила всички механически критерии за влизане в Шенгенското пространство “, уверен е вицепремиерът.

 
В същото време, ние сами извикахме две изключителни задачи, които направиха инспекции по границите и увериха, че всички критерии са спазени. Там имаше представители на редица от страните членки на Европейски Съюз. Получаваме цялостна поддръжка от Европейската комисия, от Европейския парламент – рядко България получава такава ясна поддръжка.
„ Тези решения, за жалост, са резултат на вътрешнополитическите процеси в тези две страни. Ние считаме, че това е недопустимо и България ще продължи да поставя всички дипломатически старания с цел да влезем в Шенгенското пространство “, сподели той.

„ Ние придвижихме всички тези стъпки, които би трябвало да се вършат. Често се спекулира с тематиката „ господство на закона “ – тя не е аршин за влизане в Шенген. Но все пак, ние доста държим на тази тематика “, уточни още Пеканов.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР