Европейската комисия (ЕК) призова държавите-членки да използват току-що издадената от

...
Европейската комисия (ЕК) призова държавите-членки да използват току-що издадената от
Коментари Харесай

ЕС определя правила за мобилно следене заради Covid-19

Европейската комисия (ЕК) прикани държавите-членки да употребяват преди малко издадената от нея Препоръка за потреблението на мобилни приложения и мобилни данни за създаване на инструментариум за справяне с Covid-19 (коронавирус) благодарение на технологиите до 15 април.

С това изпълнителният орган на Европейския съюз желае да подсигурява, че самостоятелните старания на държавите-членки за потребление на данни и софтуерни средства за битка с COVID-19 ще бъдат координирани между тях и ще могат да работят оттатък националните граници на територията на съюза – и „ затова ще бъдат по-ефективни, като се има поради, че вирусът не съблюдава националните граници ”.

Комисията съобщи, че рекомендацията ще даде опция за създаване на координирани способи за потребление на смартфон-приложения за информиране на жителите по тематики, свързани с ковид – в това число общественото разграничаване. Същевременно, съгласно Комисията, рекомендацията ще оказва помощ за издаване на предизвестия и внедряване на системи за контактно следене.

Препоръката, съгласно Европейска комисия, се оправя с проблемите на поверителността, като предлага публични насоки за „ моделиране и прогнозиране на еволюцията на вируса посредством анонимизирани и систематизирани мобилни локационни данни ”.

Цифровите технологии, смартфон-приложенията и данните за подвижността „ имат голям капацитет да ни оказват помощ да разберем по какъв начин се популяризира вирусът и да реагираме дейно ”, разяснява Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар и услугите. Наборът от принадлежности за потребление на сходни технологии ще избегне „ компрометирането на нашите правила за дискретност и отбрана на персоналните данни в Европейски Съюз ”, добави той.

Държавите-членки са длъжни да рапортуват за подхванатите дейности до 31 май. Въведените принадлежности и средства следва да бъдат направени налични за партньорска инспекция от страна на другите страни и Европейски Съюз. Прегледът следва да бъде осъществен през юни. В рамките на този развой, съгласно Европейска комисия, ще стане допустимо извеждането от практиката на „ ограниченията, които към този момент не са нужни ”.

По отношение на локационните данни, категорично се акцентира, че е наложително да се разработят защитни ограничения, с цел да се предотврати „ де-анонимизирането на данните за местоположението ”, с гаранции за сигурността на данните и осведомителните технологии.

По-конкретно, в документа е записано, че държавните институции би трябвало да ползват „ подобаващи защитни ограничения ” като псевдонимизация, агрегиране, криптиране и децентрализация. Тези техники са посочени като образци за най-хубави практики.

Всяка информация, събрана за следене, би трябвало да бъде изтривана след 90 дни или незабавно щом пандемията бъде овладяна. Паралелно с това всички детайлности, които биха могли да доведат до идентифициране на хората, би трябвало неотложно да бъдат изтрити. Европейска комисия даде увещание, че няма да има предаване на данни на трети страни.

Комисията издаде рекомендацията си ден откакто Европейският контролен орган по отбрана на данните изрази „ угриженост ” по отношение на нуждата да се балансира следенето с неприкосновеността на персоналния живот. Тогава Органът прикани за „ общоевропейски метод към мобилните решения ”.

Причината за подхванатите стъпи е във обстоятелството, че откакто Европа стана втори „ епицентър ” на SARS-CoV-2, държавните държавни управления, институции и частни компании побързаха да стартират да събират данни, с цел да се опитат да проследят разпространяването на вируса и да базират политическите си решения на „ действителни данни ”.

Самата Комисия се обърна към телеком-операторите с искане да дават анонимни и систематизирани данни за местоположението на потребителите за следене на COVID-19.

Някои обособени държави-членки отидоха по-далеч – те приканиха софтуерните компании да изискат непосредствено запаси и/или данни, без да има социална изясненост какво тъкмо се дава и какво се прави с данните. Някои държавни управления даже дадоха ход на създаването на приложения за следене на местоположението на самостоятелно равнище, с цел да наложат карантинни ограничения. /technews.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР