Eвропейската комисия (ЕК) одобри споразумението за партньорство с България на

...
Eвропейската комисия (ЕК) одобри споразумението за партньорство с България на
Коментари Харесай

За да постигнем средноевропейски стандарт на живот. ЕК одобри 11 млрд. евро финансиране за България

Eвропейската комисия (ЕК) утвърди съглашението за партньорство с България на стойност 11 милиарда евро . В него се дефинира капиталовата тактика на страната в политиката на доближаване за интервала 2021-2027 година, заяви министерството на финансите в сряда.

Споразумението за партньорство обгръща финансиране по линия на няколко еврофонда. Средствата целят да предизвикват икономическото, общественото и териториалното доближаване в българските райони и са ориентирани към поддръжка на най-уязвимите от тях. Те би трябвало да оказват помощ на България да усъвършенства главната си инфраструктура, изключително в районите, в които вложенията са незадоволителни или липсват.

"Тези средства са извънредно нужни, с цел да може страната ни да реализира средноевропейския стандарт на живот ", сподели министърът на финансите в оставка Асен Василев .

По думите му за първи път в съглашението е заложено половината от средствата да са за планове в Северна България, в това число под формата на съфинансиране за построяването на тунела "Шипка " - първия тунел, който ще минава през Стара планина.

За съпоставяне, през предходния програмен интервал (2014-2020 г.) в северните райони на страната са вложени едвам 27% от средствата, показаха от министерството на финансите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР