Европейската комисия (ЕК) облекчи ограниченията при производството и търговията на

...
Европейската комисия (ЕК) облекчи ограниченията при производството и търговията на
Коментари Харесай

В две варненски общини остава ограничението за търговия със свинско месо

Европейската комисия (ЕК) облекчи рестриктивните мерки при производството и търговията на прасета и свинско месо, наложени заради разпространяването на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), за цялата територия на Република България като се изключи няколко общини в четирите области – Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Варна, научи Moreto.net

Промяната е в действие от 19.03.2022 година, според изменение на приложение I към Регламент за осъществяване (ЕС) 2021/605 за установяване на специфични ограничения за надзор по отношение на АЧС.

В ограничаващи зони III остават землищата на общините Сандански, Струмяни и Петрич в област Благоевград; в област Пазарджик – общините Пазарджик, Панагюрище, Лесичево, Септември и Стрелча; в област Пловдив – общините Пловдив, Хисар, Съединение, Марица и Родопи, а в област Варна – общините Бяла и Долни Чифлик.

Комуникацията сред БАБХ и Европейска комисия във връзка с останалите райони продължава.

България прецизно съблюдава Регламент за осъществяване (ЕС) 2021/605, в който са написани разпоредбите за търговия с живи прасета, свинско месо и артикули от свинско месо от страни, установили и докладвали случаи на АЧС при домашни и диви прасета. Целта на регионализирането и въведените ограничавания в териториите от Част III е да се предотврати разпространяването на АЧС и да се отбрани единният пазар и интернационалната търговия на Европейски Съюз.

С новото регионализиране от Част III в Част II свиневъдите от тези области могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, създадени от локалните ферми, в Европейски Съюз.

Напомняме, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния бранш. Месото, създадено и добито в райони, в които вирусът е бил открит, е изцяло безвредно за консумация от индивида.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР