Европейската комисия (ЕК) даде зелена светлина за финансиране на предпроектно

...
Европейската комисия (ЕК) даде зелена светлина за финансиране на предпроектно
Коментари Харесай

EК одобри проекта на България и Румъния за проучване за втори мост над Дунав при Русе

Европейската комисия (ЕК) даде зелена светлина за финансиране на предпроектно изследване за нов мост над Дунав при Русе-Гюргево в размер на 6,9 млн. евро, оповестиха от пресцентъра на Министерството на превоза и известията. Общият бюджет на плана е 13,7 млн. евро, а остатъкът от средствата ще се обезпечи от бюджетите на двете страни.
Прочетете още
Предстои най-късно доникъде на годината България и Румъния да подпишат съглашение с Европейската изпълнителна организация за климат, инфраструктура и околна среда за даване на финансирането. До 2026 година би трябвало да са изяснени техническите, финансови, правни и екологични параметри на плана за ново оборудване.

Предвижда се мостът да бъде смесен – пътен и железопътен, с дължина към 2 км. Проектът обгръща и създаване на свързващата инфраструктура в сектор от 15 км на територията на всяка от страните. Мостът ще има и директна връзка с изграждащата се сега автомагистралата „ Русе - Велико Търново “.

България и Румъния подадоха през септември 2023 година взаимното предложение за финансиране от Механизма за свързване на Европа. На база на резултатите от предпроектното изследване, ще се вземе решение за местоположението и метода на финансиране на инфраструктурното оборудване.

Първият мост над Дунав сред България и Румъния е издигнат преди 70 години (1954 г.), а вторият – през 2013 година Оттогава до през днешния ден трафикът сред двете страни се е нараснал десетократно. С оглед бъдещото възобновяване на Украйна се чака потокът от товари по направлението „ север – юг “ да нарасне още повече, което прави планът стратегически значим за целия район, прецизират от министерството.

През август 2023 година поддръжката на италианския бизнес за създаване на втори мост над Дунав при Русе разискаха министър Георги Гвоздейков и посланика на Италия Джузепина Дзара.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР