Европейската комисия даде предварително разрешение за достъп до пазара на

...
Европейската комисия даде предварително разрешение за достъп до пазара на
Коментари Харесай

ЕК разреши достъп до пазара на първата COVID-ваксина в ЕС |

Европейската комисия даде авансово позволение за достъп до пазара на Европейски Съюз на имунизацията срещу коронавируса на производителя Pfizer и BioNTech, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че решението се основава на научни доказателства за безопасността и успеваемостта на имунизацията. 

Тя означи, че на 6 януари следващата година се чака утвърждение и за имунизацията на " Moderna ".

Фон дер Лайен уточни, че първата утвърдена в Европейски Съюз ваксина против новото заболяване е плод на европейски триумф поради работата на лабораториите на BioNTech.

Тя напомни, че изследователите са получили от Европейски Съюз 9 милиона евро в последните години за развиване на технология за ваксина, а през юни тази година им е възложен заем от Европейската капиталова банка за 100 млн. евро.

Първите колета от утвърдената ваксина ще тръгнат от производствени цехове в Белгия и се чака да доближат всички европейски столици, тъй че имунизирането да стартира на 27-29 декември. 

До септември следващата година Европейска комисия чака в Европейски Съюз да бъдат получени до 300 милиона дози ваксина. Първите количества няма да бъдат задоволителни за ваксинирането на всички искащи, само че пълнолетните европейци ще могат да бъдат обхванати от имунизацията до края на идната година. Европейска комисия прибавя, че насочва старания за развиване на спомагателни мощности за производството на ваксини.

Повечето страни от Европейски Съюз плануват безвъзмезден достъп до имунизациите. Листовките за действието на имунизациите ще бъдат преведени на всички езици на Европейски Съюз и ще бъдат налични в интернет, с цел да могат жителите авансово да се срещнат с тях и да не изискват информация от здравните служащи.

Европейски Съюз прави изключение, като в тази ситуация с първите ваксини няма да задължава производителите да доставят пратките с листовки на различен език, с изключение на британски, както и да слагат етикети на езика на страната, където се получават доставките. На имунизациите може да има и допълнение, да вземем за пример щрих код, който да води до уебсайт с повече данни за съответната ваксина.

От Европейска комисия обясниха, че дружно със Световната здравна организация се създават имунизационни паспорти (удостоверения), които да послужат на ваксинираните при пътувания и да им спестят проучване и карантина. 

Все още не е ясно дали преболедували вируса ще се нуждаят от ваксина. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР