Европейската комисия даде положителна предварителна оценка на искането на България

...
Европейската комисия даде положителна предварителна оценка на искането на България
Коментари Харесай

Еврокомисията одобри първите 1.4 млрд. евро за България по Плана

Европейската комисия даде позитивна предварителна оценка на настояването на България за разпределяне на безплатни средства в размер на 1,37 милиарда евро по линия на Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ), който е основният инструмент в основата на NextGenerationEU.

На 31 август 2022 г. България показа на Комисията искане за заплащане въз основа на постигането на 22 основни стадия и цели, определени в Решението за осъществяване на Съвета за първата вноска. Те обгръщат промени и вложения в региона на образованието, интелигентната индустрия, неутралността във връзка с климата, цифровата съгласуваност, устойчивия превоз и пътната сигурност, правораздаването, битката с прането на пари, общественото приобщаване, опазването на здравето и системата за одит и надзор, обвързвана с Механизма за възобновяване и резистентност.

С настояването си българските управляващи предоставиха подробни и изчерпателни данни, доказващи осъществяването на 22-та основни стадия и цели. Комисията направи задълбочена оценка на тази информация, преди да показа своята позитивна предварителна оценка на настояването за заплащане.

Българският план за възобновяване и устойчивост включва необятен набор от ограничения за вложения и промени в дванадесет тематични съставния елемент. Планът ще бъде подсилен с 5,7 милиарда евро под формата на безплатни средства.

Плащанията по МВУ се основават на резултатите и зависят от осъществяването от страна на страните членки на вложенията и промените, обрисувани в съответните им проекти за възобновяване и резистентност.

Следващи стъпки

Комисията изпрати позитивната си предварителна оценка до Икономическия и финансов комитет (ИФК) с искане за неговото мнение. Становището на ИФК би трябвало да бъде показано в период от най-много четири седмици. След неговото обявяване Комисията ще одобри окончателното решение по отношение на отпущането на средствата в сходство с процедурата. След като Комисията одобри решението, средствата ще могат да бъдат платени на България.

Комисията ще направи оценка на идващите претенции за заплащане от България въз основа на осъществяването на основните стадии и задачите, обрисувани в Решението за осъществяване на Съвета, като отрази напредъка по осъществяването на вложенията и промените.

Сумите, платени на страните членки, се разгласяват в набора от индикатори за възобновяване и резистентност, който демонстрира напредъка в осъществяването на националните проекти за възобновяване и резистентност.

Изявления на членовете на колегиума

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: За мен е наслаждение през днешния ден да поздравя България. Според оценката на специалистите на Европейската комисия България е подготвена да получи първо заплащане по линия на NextGenerationEU. След като страните членки дадат зелена светлина, България ще получи 1,37 милиарда евро в резултат на нейния добър и бърз прогрес в осъществяването на първия набор от промени и вложения, избрани в проекта. България извърши значими промени и вложения за подсилване на рамката за битка с изпирането на пари, възстановяване на адекватността и обсега на схемата за най-малък приход и даването на обществени услуги в страната, реформиране на предучилищното, учебното и висшето обучение и ученето през целия живот, въвеждане на нова тактика за пътна сигурност и проект за деяние и основаване на удобна капиталова среда за разрастване на високоскоростни и 5G мрежи в страната. Гордея се, че NextGenerationEU ще помогне на България да реализира своя екологичен и дигитален преход и ще продължим да поддържаме България, с цел да подсигуряваме триумфа на нейния проект по NextGenerationEU.

Вижте видеообръщение на ръководителя Фон дер Лайен тук.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на стопанската система в полза на хората, съобщи: Поздравления за България за постигането на първите 22 основни стадия и цели, избрани в нейния проект за възобновяване и резистентност. След като оценката на Комисията бъде преразгледана от страните членки, България следва да получи 1,37 милиарда евро под формата на безплатни средства. Успешното осъществяване на проекта на България ще спомогне за възстановяване на качеството на живот на нейните жители, което ще докара до позитивни промени в редица браншове, като образованието, опазването на здравето и превоза. То ще спомогне за подготвянето на стопанската система за бъдещето, като я направи по-екологосъобразна и по-цифровизирана, а по-строгите одити ще покачат цялостното доверие и успеваемост. Ще работим в тясно съдействие с българските органи за реализиране на промените и вложенията, набелязани в проекта.

Комисарят по въпросите на стопанската система Паоло Джентилони заяви: Днес даваме зелена светлина на първото искане за заплащане на България по Механизма за възобновяване и резистентност, откакто стигнахме до заключението, че страната е изпълнила първите 22 основни стадия и цели на амбициозния си проект. Те включват значими промени в поддръжка на цифровия преход и за възстановяване на правораздаването, обществената, просветителната и здравната система. България също по този начин укрепи своите системи за одит и надзор, което е от основно значение, с цел да се подсигурява, че средствата по линия на NextGenerationEU носят оптимални изгоди за жителите и предприятията. След утвърждението на Съвета Комисията ще отпусне 1,37 милиарда евро под формата на безплатни средства — по този начин нужната доза доверие в този сложен миг за всички наши стопански системи и мощен тласък за България да продължи по пътя на вложения и промени.

 

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениЕвропари 36 Еврокомисията утвърди първите 1.4 милиарда евро за България по Плана Енергетика 32 Компенсациите за бизнеса вършат българското произвеждане конкурентно Компании 156 Хаос с уволненията: Twitter моли чиновници да се върнат Компании 1584 Китай може да трансформира iPhone 14 в мираж тази Коледа Финанси 10527 Купувачите към този момент бягат от парцели „ на зелено “ и покупко-продажби за инвестиция Компании 7814 „ Лукойл “ отхвърли оферта за завода си в Сицилия, обричайки го на банкрут Компании 6712 Мъск стартира с всеобщите съкращения в Twitter още през днешния ден Бюджет и финанси 6234 Румъния купи 32 самолета F-16 „ втора употреба “ за €388 млн. Всички новиниОще от ЕвропариВиж всичкиВажното в Плана за възобновяване – „ Зелена България “ (инфографика)Депутатите задължиха служебния кабинет да внесе 15 законопроекта по ПланаМалките и междинни компании имат достъп до още 31 млн. лева по Плана за възстановяванеЕК даде зелена светлина на трета българска европрограма за седмица  Следвай ни в обществените мрежи
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР