Европейската комисия даде два месеца срок на България да въведе

...
Европейската комисия даде два месеца срок на България да въведе
Коментари Харесай

ЕК заплаши България със съд, защото не насърчава ВЕИ проектите

Европейската комисия даде два месеца период на България да вкара в законодателството си ограничения за поощряване развиването на възобновимите енергийни източници за персонални потребности и за образуването на енергийни общности. Ако това не се случи, страната ни ще бъде изправена пред Съда на европейския съюз, тъй като не е приела преразгледаната Директива (ЕС) 2018/2001 за поощряване на потреблението на сила от възобновими източници, оповестиха от Брюксел в четвъртък.

Реално България още не е приела избраната от Европейски Съюз наложителна цел за поен 32 % сила от възобновими източници до 2030 година В момента на българските жители не се дава опция да играят дейна роля в развиването на ВЕИ, да образуват енергийни общности за продан на създадената от самите тях сила.

Неприетата от страната ни инструкция също по този начин се дефинира нараснала цел от 14% за каузи на възобновимите горива в превоза до 2030 година и се укрепва критериите за гарантиране на резистентност на биоенергията.

До 30 юни 2021 година страните членки трябваше да вкарат в действие нужните законови, подзаконови и административни разпореждания, с цел да се приведе националното законодателство в сходство с тази инструкция.

България обаче даже не е уведомила Европейска комисия какво счита да прави и по тази причина през юли 2021 година бе публично предизвестена за идващите стъпки от страна на Брюксел, само че и до момента в Брюксел не са обявени ограничения за транспониране.

Реално държавното управление на ГЕРБ забави въвеждането на директивата за ВЕИ, а в късия си живот и двата Народното събрание това лято не съумяха да стигнат до приемането ѝ. В хода на договарянията за сформиране на държавно управление, засягащи частта енергетика, нееднократно бе маркирано, че приемането на тези законови промени е извънредно значимо освен поради наказателната процедура, а и за трансформацията на енергетиката и намаляването на изхвърляните въглеродни излъчвания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР