Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри заем в размер на €40

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри заем в размер на €40
Коментари Харесай

Българска компания ще изгражда зарядни станции у нас и в още две държави след заем от €40 милиона

Европейската капиталова банка (ЕИБ) утвърди заем в размер на €40 милиона на българска компания Eldrive, оповестяват от записания в Австрия холдинг. Сумата ще бъде изхарчена за инсталиране на 8 472 зарядни станции за  електрически коли в България, Литва и Румъния.

Новите зарядни станции ще бъдат построени през идващите три години, в поддръжка на чистата подвижност и на задачите на Зеления пакт на Европейски Съюз за резистентен превоз и декарбонизация.

Споразумението е подкрепено от програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от €372 милиарда спомагателни вложения през интервала 2021-2027 година.
 Снимка 636385
Източник:

Програмата InvestEU притегля вложения за целите в политиката на Европейски Съюз като зеления преход, конкурентоспособността, нововъведенията и устойчивата инфраструктура.

Благодарение на помощта от InvestEU и финансирането от Европейска инвестиционна банка, Елдрайв Холдинг има намерение да вложи близо €146 милиона за инсталирането на 4 376 нови зарядни станции за електрически автомобили в Румъния, 2 575 в Литва и 1 530 в България.
 Бизнес с бъдеще: Операторите на зарядни станции се борят за първокласни локации
Бизнес с бъдеще: Операторите на зарядни станции се борят за първокласни локации

Компаниите се оплакват, че бюрокрацията в Европа забавя разрастването

По този метод ще форсира построяването на нужната инфраструктура за внедряване на чист превоз в трите страни и ще подкрепи прехода към индиферентност във връзка с климата.

Проектът ще търси решение на слабото нахлуване на електрическите коли и на зарядните станции в трите страни и ще им помогне да реализират заложените в Зеления пакт на Европейски Съюз цели за един милион публични зарядни станции за електрически автомобили и станции за различни горива във всички 27 страни членки до 2027 година.

Мрежите за зареждане на електрически коли ще бъдат от решаващо значение за прехода към електрически транспортни средства и ще спомогнат за понижаване на излъчванията от парникови газове и замърсяването на въздуха в градската среда в България, Литва и Румъния.

" Този план е от извънредно значение. Транспортният бранш е един от главните източници на излъчвания от парникови газове. Преходът към електромобилност може да помогне за понижаване на нездравословните излъчвания и на замърсяването на въздуха ", съобщи вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Кирякос Какурис.

Той добавя, че действителният преход към електрически коли е неосъществим без нужната инфраструктура. Затова в качеството си на климатичната банка на Европейски Съюз, Европейска инвестиционна банка поддържа построяването на мрежи за зареждане на електрически коли.

" Аз съм задоволен, че ще бъдем участници в модернизацията на превоза в България, Литва и Румъния. "

Елдрайв Холдинг е компания под конкрола на български вложители. До оммента тя към този момент експлоатира над 1 200 зарядни станции за електрически автомобили в трите страни.

Зареждането на електрически коли е измежду секторите, които имат право на спомагателна поддръжка по специфичната самодейност на Европейска инвестиционна банка в помощ на REPowerEU - проектът на Европейски Съюз за превъзмогване зависимостта на Европа от изкопаеми горива.

Банката на Европейски Съюз задели €45 милиарда в допълнение финансиране, които прибавя към нормалните размери за кредитиране на планове, свързани с REPowerEU.

" Спечелването на доверието на Европейската капиталова банка е съществено достижение за Елдрайв. Това е значимо самопризнание за жизнеспособността на нашата бизнес тактика, за нашите старания и постигнатия напредък през миналите няколко години ", разяснява Стефан Спасов - изпълнителен шеф на Елдрайв Холдинг.

" Елдрайв Холдинг " е водещ оператор за зарядни станции на електрически автомобили в България, Румъния и Литва, главно ориентиран към обезпечаване на бързо и свръх-бързо зареждане. Компанията поддържа над 1 200 зарядни станции и е подготвена с упорит проект за предстоящ напредък и разширение на интернационалната активност.
 В България има близо 6 300 електрически автомобили, при общо 3 милиона в Европейски Съюз
В България има близо 6 300 електрически автомобили, при общо 3 милиона в Европейски Съюз

Най-големият годишен растеж на електрическите коли в Европейски Съюз е за интервала 2019 година и 2020 година - 85% ръст
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР