Европейската инициатива Нощ на театрите ще отбележи своята десета година

...
Европейската инициатива Нощ на театрите ще отбележи своята десета година
Коментари Харесай

През девет в десетата Нощ на театрите през ноември

Европейската самодейност Нощ на театрите ще означи своята десета година в България на 19 ноември, като събере в едно вълнуващо събитие стотици прояви в десетки български градове. По случай юбилея уредниците от фондация „ Арт проджектс “ са се обединили към мотото „ През девет нощи в десетата “. „ Да пътува човек в нощта е ужасно. Луната основава безчет пътеки. И множеството не водят на никое място. Но в останалите нощта е скрила всичките си секрети, цялата си мъдрост. Да минем през девет Нощи ни научи на доста неща. Най-вече, че по време на Нощта си е страшно…интересно и неповторимо “, поетизират те.  

Някои от най-изявените български създатели застават зад идеята на Нощта. За първи път като посланици на самодейността се включват артистът и артист Влади Михайлов, който стана любим на феновете с ролята на Денис Топал от тв сериала „ Братя “, драматургът Александър Секулов, режисьорът Антон Угринов и актрисата Виттория Николова. Останалите лица на театралната Нощ са Галин Стоев, Явор Гърдев, Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Деян Ангелов, Георги Златарев, Константин Еленков, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Боряна Братоева, прима-балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те ще вземат участие в емблематичния план „ Нощни персонажи “, който ще сервира нова серия от вълнуващи фотографии. Изложбата на майсторите на обектива Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски ще е в градинката пред Народния спектакъл през ноември.

Над 480 000 са феновете, които са се наслаждавали на театралното изкуство по време на досегашните 9 издания на самодейността у нас. Това трансформира Нощта на театрите в един от най-мащабните арт планове в България.

Зад концепцията за Нощ на театрите стои Елеонора Роси – режисьор, актриса и учител по драма в Театралната консерватория в Льо Ман, Франция. Нощта, която по традиция се провежда в третата събота на ноември, се утвърждава като особено събитие, отдадено на европейския спектакъл.   

Европейска нощ на театрите е интернационална самодейност, сплотяваща театрални компании от цяла Европа, за разпространение на театралното изкуство. Нощта е новаторска интерпретация на театралното пространство с емфатичен учебен детайл, ориентиран към развиване на публиките и пълноценното им присъединяване в културните събития. Нейната задача е да демонстрира театралната креативност във всичките й форми, като сплотява хора с отношение към това изкуство, способства за продан на хрумвания и  привлича фенове от всички възрасти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР