Европейската инициатива Нощ на театрите ще настъпи за десети път

...
Европейската инициатива Нощ на театрите ще настъпи за десети път
Коментари Харесай

Нощта на театрите настъпва с „Вампир“ в Пловдив

Европейската самодейност Нощ на театрите ще настъпи за десети път в България на 19 ноември с повече от 100 събития от разнообразни театрални жанрове, които ще бъдат показани в 13 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище и Пазарджик.

Символичното начало на Нощта ще бъде поставено в Пловдив още във вечерта на 18 ноември на Голямата сцена в Драматичния спектакъл с едно от най-новите заглавия от афиша му – „ Вампир “ по Антон Страшимиров. И това по никакъв начин не е инцидентно – тази година измежду основните акценти в програмата е българската драматургия. Режисьор на спектакъла е проф. Пламен Марков, сценографията и костюмите са на Мира Каланова, а в актьорския състав са стожерите на трупата Ивана Папазова и Добрин Досев, а също по този начин и известните им сътрудници Мария Сотирова, Ирина Митева/Радина Думанян, Константин Еленков, Стоян Сърданов, Стефан Попов, Марин Младенов, Венелин Методиев, Патриция Пъндева, Борис Кръстев и други

Театралната стратегия на 19 ноември ще стартира от сутринта с детски представления в множеството от градовете, които се включват в самодейността. За първи път в историята на Нощта Народният спектакъл „ Иван Вазов “ ще предложи над 12-часова стратегия на всичките си подиуми – новият моноспектакъл „ Неведение “ на актрисата Албена Ставрева (11.00 ч.), „ Плач на ангел “ на Христо Мутафчиев (14.00 и 19.00 ч.), „ Караконджул “ на Валери Йорданов (15.00 ч.), „ Народът на Вазов “ с режисьор Диана Добрва (19.00 ч.), „ Шърли Валантайн “ – моноспектакъл на Албена Колева (19.30 ч.), „ Фиеста “ – елегантен движенчески театър на румънската хореографка Андреа Гаврилиу с присъединяване на огромната Снежина Петрова и млади актьори (23.00 ч.). Сто от посетителите, с помощта на специфичния NT pass, ще имат опция за извънреден достъп до всички постановки и спомагателни активациив Народния спектакъл, както и до вълнуващисрещислюбимиактьори, писателиирежисьори, обиколкавЦарскаталожа, изненадииподаръци.

Софийската опера и балет ще отвори порти за тур зад кулисите (12.00 и 13.30 ч.) с авансово записване до привършване на местата. Вечерта ще е отдадена на премиерата на операта „ Дама Пика “ от Чайковски под режисурата на Вера Петрова.

Учебните театри на НАТФИЗ, Софийския университет и Нов български университет се включват с част от най-новите си продукции, а в Театър-лаборатория „ Алма Алтер “ всички спектакли са по текстове на Гео Милев и с вход свободен.

Представления в общоприет и ексцентричен час в София ще има на още десетки местоположения, измежду които са Младежкият спектакъл, Малък градски спектакъл, „ Сълза и смях “, спектакъл „ Възраждане “, Театрална работилница „ Сфумато “, спектакъл „ Българска войска “, Театър 199, Нов спектакъл НДК, Yalta Art Room, I am Studio, ХаХаХа Импро палас, Дерида и др. 

Целодневна театрална стратегия ще предложат в Драматично-куклен спектакъл „ Васил Друмев “ – Шумен, Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ – Плевен, Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ – Стара Загора, Народно читалище „ Климент Охридски “ в Симитли и други

Няколко интернационални събития ще гостуват у нас в Нощта на театрите по случай юбилейното десето издание. European Playback Theatre Gathering 2022 се включва с 6 плейбек сесии на британски език в Топлоцентрала и Нов Театър НДК с посетители от Швеция, Холандия, Русия и България. Международното триенале на театралния афиш ще показа изложения в Полския културен институт, „ Квадрат 500 “, изложба „ 88 “ и Мраморното предверие на НДК. По покана на Нощ на театрите и в партньорство с  РЦСИ „ Топлоцентрала “ пък на 22 и 23 ноември в София ще гастролира Словенският юношески театър с едно от именитите си представления: „ Проклет да е предателят на отечеството! “ на “лошото момче ” на Балканите – режисьора Оливер Фърлич. Спектакълът ще е със надписи на български.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР