Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите днес

...
Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите днес
Коментари Харесай

Международни журналистически организации заявиха подкрепа за колегите си в БНР

Европейската федерация на публицистите и Международната федерация на публицистите през днешния ден се причислиха към Съюза на българските публицисти (СБЖ) и обявиха поддръжка за публицистите от Българското национално радио.

Реакцията е в отговор на рецесията в държавното радио след опита за събаряне от ефир на журналиста Силвия Великова и невижданото прекъсване на сигнала на стратегия " Хоризонт " за пет часа на 13 септември. При последвалото чуване на публицисти от БНР в Съвета за електронни медии се заприказва за напън и опити за интервенция в публицистичната самостоятелност от страна на генералния шеф на държавното радио Светослав Костов. В петък (27 септември) медийният регулатор изиска Костов да подаде оставката си до края на тази седмица.

Сега двете интернационалните журналистически организации цитират позицията на Съюза на българските публицисти, съгласно която обстановката в БНР е доказателство за посягане против свободата на словото, медийната самостоятелност и правото на журналисите да задават въпроси и да осведомят. Те цитират позицията на Съюз на българските журналисти, съгласно която развоят на събитията в БНР " извади нескрито дълбоката рецесия в медийната среда в България, за която ръководещите си затварят очите ".

На 26 септември Европейската федерация на публицистите, дружно с Европейския съюз за радиоразпръскване и Медийната организация за Югоизточна Европа са отправили апел към българските управляващи да защитят независимостта на БНР и да реализират бързо разрешаване на актуалната рецесия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР