Европейската агенция по лекарствата спира продажбата на препарати, в които

...
Европейската агенция по лекарствата спира продажбата на препарати, в които
Коментари Харесай

В Европа спират от продажба популярни болкоупоскояващи

Европейската организация по медикаментите стопира продажбата на препарати, в които има парацетамол с удължено или модифицирано освобождение. Причината - вероятни опасности за здравето. От здравното министерство показват, че в действителност на българския фармацевтичен пазар сходни лекарства няма. Освен това, се оказва, че с цел да влезе в действие сходно предписание на Европейската организация по медикаментите – е нужна и съответната нормативна смяна, предава Нова телевизия.

Въпреки че у нас медикаментите без наставление са по-достъпни, с тях се злоупотребява доста по-малко в сравнение с в Западна Европа и Съединени американски щати, настояват лекари и фармацевти. „ Това, което следя от моите пациенти – не мисля, че се злоупотребява с болкоупоскояващи, което е огромен проблем за развитите страни”, на мнение е доктор Николай Брънзалов, общопрактикуващ доктор. Все повече случаи на предозиране с медикаменти, в които има парацетамол с изменено освобождение открива Шведската организация по медикаментите. Затова специалистите по лекарствена сигурност от цяла Европа желаят въпросните препарати да бъдат неразрешени.

„ В България няма сходни медикаменти с удължено освобождение на парацетамол. Има едно само, което съдържа и трамадол, само че е със специфичен режим”, изяснява Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки. От здравното министерство припомнят, че би трябвало да внимаваме, в случай че купуваме сходни препарати в чужбина. Иначе, в цяла Европа няма никаква смяна във връзка с медикаментите с обикновено освобождение на парацетамол. Рискове при медикаментите с елементарен парацетамол има, в случай че се съчетават с алкохол. Пациентите с бъбречни болести също би трябвало да бъдат деликатни с сходни лекарства. И лекарите, и фармацевтите припомнят, че без значение какво е лекарството без наставление, най-важно е да съблюдаваме указаната доза.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР