Европейската агенция по лекарствата одобри употребата на ваксината на Модерна,

...
Европейската агенция по лекарствата одобри употребата на ваксината на Модерна,
Коментари Харесай

Мария Габриел: Забавянето с ваксините е свързано с производствения капацитет

Европейската организация по медикаментите утвърди използването на имунизацията на Модерна, единствено часове по-късно Европейската комисия позволи тази ваксина да се ползва в Европа. Това е добра вест за битката с тази пандемия, тъй като с колкото повече дози ваксини разполагаме, толкоз повече този развой може да бъде интензивен, съобщи пред Българска национална телевизия Мария Габриел, еврокомисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша.

През юни в Европейска комисия беше решено дружно с всички страни членки при идентични условия да имат идентичен достъп до имунизациите, това през днешния ден е реалност, акцентира комисар Габриел. По отношение проектите за имунизация би трябвало да е ясна отговорността на страните членки.

" Трябва да отбележа, че България е един добър образец на фона на това, което се случва в други страни ", уточни Мария Габриел.

И акцентира, че има и още една огромна уязвимост - индустриалният потенциал. В момента няма проблем във връзка с броя поръчани дози ваксини, Европейски Съюз е направил общи поръчки в 6 компании за 2 милиарда дози, само че те сега се създават, забавянето е обвързвано с индустриалния потенциал, там в този момент се вършат вложения.

" Това, което се знае е, че Европейски Съюз ще остане с поръчаните 200 млн. дози, сега се работи за това, да бъдат в допълнение поръчани още 100 млн. от " Байонтех " и " Пфайзер " за те оптимално бързо да доближат до европейските жители ", изясни еврокомисар Габриел.

По отношение регулярността на доставките на дозите няма място към този момент за безпокойствие, а по какъв начин ще бъдат поставяни първата и втората доза от имунизацията и от коя доставка - това вземат решение специалистите.

На този стадий има непокътнати 80 млн. дози от имунизацията на " Модерна ", приказва се за алтернатива от още 80 милиона да бъдат поръчани.

Целта е да се доближи до по-голям брой имунизирани жители, би трябвало да се работи по доверието на жителите, оптималната информация, цялостна бистрота и въпреки това - вложения в индустриалния потенциал.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР