Европейската агенция по лекарствата () одобри на /BioNTech, а на

...
Европейската агенция по лекарствата () одобри на /BioNTech, а на
Коментари Харесай

Pfizer или Moderna - какво знаем за тези ваксини

Европейската организация по медикаментите () утвърди на /BioNTech, а на 6 януари ще даде мнението си за тази на. Няма спънки да се даде старт на имунизацията в България до дни, и тя ще стартира точно с тези два продукта. Според направената на популацията у нас всеки българин има право да избере с коя ваксина да построи отбраната си против ковид. Разбира се, при този избор водеща роля имат персоналните лекари, които ще са осведомени в цялост с особеностите на всеки един от продуктите. При състояние обаче, че преди имунизация ще се подписва документ за " осведомено единодушие ", е добре да имате ориентир в избора си.
ви дава такава опция, посредством сравнението, което е изготвило здравното издание.
Ефективност
Добрата вест е, че и двете ваксини демонстрират висока успеваемост против новия ковид. Поне в ранния стадий след имунизацията, съгласно анализите на клиничните проби в трета фаза, степента на резултатност и на двете е всъщност еквивалентна. Предстои да разберем каква е дълготрайната отбрана, която основават.
Ваксината Pfizer демонстрира успеваемост от 95% при попречване на симптоматична зараза на Covid-19. Такава става тя след 7-мия ден от използването на втората доза. За момента резултатите демонстрират повече или по-малко идентична отбрана за другите възрастови, расови и етнически групи.
Ваксината Moderna е 94,1% ефикасна за попречване на знаменателен Covid-19. Защитата се построява от 14-тия ден след втората доза. Ефикасността на имунизацията наподобява е малко по-ниска при хора над 65 години. По време на представянето на имунизацията пред FDA (бел.ред. Американската организация по храните и медикаментите, която към този момент даде утвърждението си за ваксината) от компанията обясниха, че броят в изследването им тази група не е мощно показана. Ваксината демонстрира сходна успеваемост за другите етнически и расови групи.
Общото е, че и двете ваксини понижават риска от тежко боледуване на COVID-19.
Все още не е известно дали някой от тях предотвратява асимптоматична зараза с вируса SARS-CoV-2. Нито е известно дали имунизираните хора могат да предадат вируса, в случай че се заразят, само че не демонстрират признаци.
 Eвропейската комисия пусна на пазара имунизацията на Pfizer-Biontech Eвропейската комисия пусна на пазара имунизацията на Pfizer-Biontech
Европейската комисия даде в понеделник вечерта авансово позволение за достъп до пазара на Европейски Съюз на имунизацията против COVID-19 на произв...
Целева група
Разрешението за незабавна приложимост на Pfizer е за хора на възраст 16 и повече години. Moderna’s е за хора на 18 и повече години, макар че компанията неотдавна стартира да тества имунизацията си на възраст сред 12 и 17 години.
Как би трябвало да се приема ваксината/ брой дози
Както имунизацията Moderna, по този начин и тази на Pfizer/BioNTech се одобряват на две дози.
Интервалът сред дозите на Moderna е 28 дни, а за имунизацията Pfizer - 21 дни.
Всяка доза Pfizer’s съдържа 30 микрограма ваксина. Moderna е доста по-голяма като количество - 100 микрограма. Това значи, че на човек се употребява малко над 3 пъти повече ваксина, в сравнение с при Pfizer. Това обаче не прави резултатите на Moderna по-добри.
 Първа имунизация с препарата на Moderna в Съединени американски щати Първа имунизация с препарата на Moderna в Съединени американски щати
Медицинска сестра от американския щат Кънектикът стана първата имунизирана с доза на имунизацията против ковид, създадена от компа...
Страничните резултати
На езика на ваксинологията, имунизациите, които провокират редица преходни странични резултати при доста получатели, са известни като " реактогенни ".
И двете тези ваксини - в действителност множеството, в случай че не и всички ваксини Covid-19, които са докладвали данни до момента, попадат в категорията реактогенни.
Консултативният комитет по имунизационните практики в Съединени американски щати ( бел.ред. експертен панел, който оказва помощ на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите да дефинират политики за ваксинация), изпрати някои препоръки към лечебните заведения преди имунизацията на медиците - да вземем за пример, не ваксинирайте всички чиновници на незабавното поделение по едно и също време - при положение, че някои се усещат прекомерно зле, с цел да работят в деня след имунизацията.
Най-честите нежелани реакции са болежка на мястото на инжектиране, отмалялост, главоболие, мускулни болки и болки в ставите. Някои хора в клиничните изпитвания оповестяват за висока температура.
Нежеланите реакции са по-чести след втората доза, като хората в дейна възраст, които имат по-стабилна имунна система, оповестяват за повече странични резултати от по-възрастните над 65 години.
 Евросъюзът утвърди първата ваксина против COVID-19 Евросъюзът утвърди първата ваксина против COVID-19
Европейската организация по лекарствата (ЕМА) предстоящо утвърди за приложимост в Европейския съюз имунизацията против COVID-19 на американската...
За да бъдем точни: Тези нежелани реакции са симптом, че имунната ви система стартира да работи. Те не алармират, че имунизацията е рискова.
Към днешна дата няма съществени, дълготрайни странични резултати, свързани с приемането на тези две ваксини, които ще бъдат деликатно следени при необятната им приложимост.
Има няколко известия за хора, които имат алергични реакции към имунизацията Pfizer от началото на нейното разпространяване. Тези реакции - анафилаксия или по-малко тежка алергична реакция - не са следени в клиничните изпитвания. Остава да разберем дали ще се следят сходни събития с имунизацията Moderna.
Безопасност за бременни или кърмещи

Нито една от имунизациите не е тествана в тези две групи.
Moderna приключи сходни изследвания върху животни, които FDA изисква от производителите. Тези проби изследват дали имунизацията може да навреди на бременността или развиващия се плод. Компанията съобщи пред FDA, че не вижда сходни сигнали.
 COVID-19 и имунизацията: Каква ще е успеваемостта ѝ при поява на разновидности? COVID-19 и имунизацията: Каква ще е успеваемостта ѝ при поява на разновидности?
„ Различни учени потвърдиха, че първичният вирус COVID-19, пристигнал в Европа, мутира. Той стана по-лесен за разпространяване по възд...
Pfizer разполага единствено с междинни данни от изследванията си върху животни, само че съобщи, че също не вижда засягащи признаци.
В разрешенията за двете ваксини се показва, че няма задоволително данни, с цел да се реши дали са безвредни за бременни или кърмещи хора. Питър Маркс от FDA, шеф на Центъра за оценка и проучване на биологичните артикули, съобщи, че бременните би трябвало да изберат дали да бъдат имунизирани, откакто обсъдят рисковете и изгодите със своите лекари.
Съхранение на имунизациите
И двете ваксини изискват " комплицирана студена верига ", терминът, употребен за разказване на изискванията, при които те би трябвало да се съхраняват по време на разпространяването до и в кабинетите на лекарите или местата, където ще бъдат прилагани.
Ваксината Moderna ще бъде доста по-лесна за потребление от тази на Pfizer.
Като начало Pfizer изисква тя да бъде минус 70 градуса по Целзий, а на Moderna изисква предпазване при температура от минус 20 градуса по Целзий. Първата изисква специфични фризери, които би трябвало да се допълват със изсъхнал лед на всеки 5 дни, втората - температура на елементарен ледник с фризер.
 Микробиолог: РНК имунизацията може да противодейства и на нови разновидности на ковид Микробиолог: РНК имунизацията може да противодейства и на нови разновидности на ковид
“Ваксината на Pfizer се основава на РНК, която входира, дава информация за производството на антигени в клетките на индивида и отта...
След топене флакон с имунизацията Pfizer би трябвало да се употребява в границите на пет дни, а на Moderna е постоянна при температура на хладилника за 30 дни и при стайна температура за 12 часа.
Ваксината Pfizer се доставя във флакони от по 5 дози, а тази на Moderna - във флакони с по 10 дози. Това се отразява на превоза на продуктите и надлежно го прави по-скъп.
В Съединени американски щати има и още една специфичност при разпространяването на имунизациите - поради спецификата на проектът им за имунизиране, при който всяка болница, институция и прочие декларира количества от имунизациите, които са им нужни. Минималното количество ваксина на Pfizer, което може да се поръча, е 975 дози. Минималната поръчка на имунизацията Moderna е 100 дози.
Трайност на имунитета след имунизация

За да разберем какъв брой дълго ще продължи отбраната, обезпечена от някоя от тези ваксини, ще отнеметрябва време и спомагателни проучвания и набюдения на имунизираните в първите стадии по света.
Това ще включва от време на време взимане на кръв от някои доброволци, с цел да се види по какъв начин наподобяват техните равнища на антитела, макар че спадът в равнищата на антителата не е наложително да значи загуба на отбрана.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР