Европейската агенция по лекарствата (EMA) посочи Синдрома на Гилен-Баре, рядко

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) посочи Синдрома на Гилен-Баре, рядко
Коментари Харесай

АстраЗенека може да причини много рядък страничен ефект

Европейската организация по медикаментите (EMA) уточни Синдрома на Гилен-Баре, рядко неврологично увреждане, като " доста необичаен " непряк резултат от имунизацията COVID-19 на AstraZeneca ( " АстраЗенека " ), съобщи организация БГНЕС.

Според EMA в света към 31 юли са обявени 833 случая на неврологичния синдром, до момента в който към 25 юли в международен мащаб са били приложени повече от 592 милиона дози от препарата против ковид на лабораторията на AstraZeneca. Страничният резултат е вписан в категория „ доста рядка “, т.е. намира се при по -малко от 1 на 10 000 души.

Синдромът на Гилен-Баре е заболяване, засягащо периферната нервна система. Съпроводено е с възходяща парализа, започваща от долните крака, последователно разпростираща се към тялото. Пациентите нормално виждат уязвимост в краката и изтръпване. В рамките на няколко часа до няколко дни се засягат лицевите и мускулите на горния крак. Болестта може да докара до животозастрашаващи затруднения при засягане на дихателните мускули или на вегетативната нервна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР