Европейската агенция по лекарствата (EMA) посочи Синдрома на Гилен-Баре, рядко

Европейската агенция по лекарствата (EMA) посочи Синдрома на Гилен-Баре, рядко ...

АстраЗенека може да причини много рядък страничен ефект


Европейската агенция по лекарствата (EMA) посочи Синдрома на Гилен-Баре, рядко неврологично увреждане, като "много рядък" страничен ефект от ваксината COVID-19 на AstraZeneca ("АстраЗенека"), предаде агенция БГНЕС.

Според EMA в света към 31 юли са съобщени 833 случая на неврологичния синдром, докато към 25 юли в световен мащаб са били приложени повече от 592 милиона дози от препарата срещу коронавируса на лабораторията на AstraZeneca. Страничният ефект е вписан в категория „много рядка“, тоест среща се при по -малко от 1 на 10 000 души.

Синдромът на Гилен-Баре е заболяване, засягащо периферната нервна система. Съпроводено е с възходяща парализа, започваща от долните крайници, постепенно разпростираща се към тялото. Пациентите обикновено забелязват слабост в краката и изтръпване. В рамките на няколко часа до няколко дни се засягат лицевите и мускулите на горния крайник. Болестта може да доведе до животозастрашаващи усложнения при засягане на дихателните мускули или на вегетативната нервна система.

Източник: fakti.bg