Европейска седмица на фертилността 2023: Психиката има значение! Психологическа подкрепа

...
Европейска седмица на фертилността 2023: Психиката има значение! Психологическа подкрепа
Коментари Харесай

Европейска седмица на фертилността 6-12 Ноември 2023: "Психиката има значение!"

Европейска седмица на фертилността 2023: " Психиката има значение! Психологическа поддръжка за двойки с репродуктивни проблеми!

Днес започва осмото издание на Европейската седмица на фертилността (6-12 ноември 2023 г.), проведена всяка първа цялостна седмица на ноември от Fertility Europe - Европейската организация, представляваща над 30 национални асоциации на пациенти в с репродуктивни проблеми.

Тази година Fertility Europe има за цел да акцентира на нуждата и достъпа до услуги на психическа поддръжка преди, по време на и след лекуване на неплодородие в цяла Европа, с цел да се оправи със социокултурния и финансов напън върху пациентите и да увеличи осведомеността за справяне със структурните спънки в рамките здравните системи за достъп до съответни грижи. Значението на поддръжката след лекуването и дестигматизирането на безплодието също ще бъдат измежду показаните тематики.

Стерилитетът, който безмълвно визира близо 25 милиона жители в Европейския съюз (ЕС), се простира оттатък физическите си аспекти. Сложното му взаимоотношение с психологичното здраве изисква незабавно и съпричастно фокусиране по тематиката.

Отразявайки опита на огромен брой пациенти, нашето скорошно изследване с над 2500 участници разкри, че съвсем 80% са почувствали нужда от психическа поддръжка от експерт в региона на психологичното здраве, като психолог, психиатър или съветник, през целия им път през стерилитета. Това обгръща стадиите от несполучливи опити за забременяване до евентуална диагноза, лекуване и резултати, наблягайки дълбокото влияние върху тяхното психическо положение. Имайки поради надълбоко тревожните данни, акцията се стреми да:

- Осигури поддръжка от политиците за незаменимата психическа помощ, нужна по време на лекуването на безплодието.
- Насърчи солидарността посредством транспарантни диалози към многостранния темперамент на психическата поддръжка по време на пътуването по време безплодието.
- Събере и показа най-хубавите практики за справяне с психическите последствия от безплодието.
- Формулира рекомендации за възстановяване на политическите рамки както на Европейско, по този начин и на национално равнище.

В сходство с нашата акция, Fertility Europe, в съдействие с Европейския парламентарен конгрес за полови и репродуктивни права (European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights), неотдавна разгласява Бяла книга, озаглавена „ Императивът на равния достъп до лекуване на стерилитет в Европа " ( " The Imperative of Equal Access to Fertility Treatments across Europe " ). Този обстоен документ акцентира забележителния прочувствен дистрес и стрес, изпитван от хората, които се борят с неплодородие. Надграждайки тази основа, Fertility Europe повтаря своя действителен Призив за деяние. Този апел пази универсалното признание на правото да се упражнява родителство, утвърждава справедливия достъп до лекуване на стерилитета, застъпва се за изцяло обществено финансиране на диагностичните и лечебни процедури, акцентира нуждата от изцяло обучение по тематиката и стартира акции за противопоставяне на стигмата, обвързвана с безплодието.

В деня на старта на самодейността Клаудия Кордич, ръководител на Fertility Europe, споделя: „ Бремето на стерилитета и неналичието на деца е действителност за десетки милиони жители на Европейски Съюз всеки ден. Докато научаваме повече за взаимоотношенията сред безплодието и психологичното здраве, излиза наяве, че психическата поддръжка може да играе решаваща роля в пътуването на двойката към мечтаното дете. Европа би трябвало да подсигурява, че всеки, който стартира това пътешестване, получава психическа поддръжка като неразделна част от лекуването си. Заедно можем и би трябвало да създадем смяната! "

Fertility Europe провежда кръгла маса в Европейския парламент на 7 ноември (15.00 - 16.30 CET), която е налична виртуално. Домакин на евродепутатите Елени Ставру (Eleni Stavrou), Кипър, ЕНП и Естрела Дура Ферандис (Estrella Dura Ferrandis), Испания, S&D,. Тази среща ще събере на едно място политици, пациенти с репродуктивни проблеми, психолози и други заинтригувани страни за по-нататъшно разискване и покровителство за задачите на акцията.

Fertilitu Europe е паневропейска организация, представляваща пациентски организации отдадени на репродуктивното здраве от цяла Европа.

Мисията на Ferility Europe включва:
- Гарантиране правото на достъп до равни, качествени и цялостни грижи за пациентите със стерилитет;
- Стремеж към повишение на осведомеността по тематиките на репродуктивното здраве посредством просветителна информация, покровителство, връзка и партньорство;
- Ангажиране на заинтригуваните страни в действия за отбрана на раждаемостта и осведомеността по темата;
- Обединяване на пациентските организации с опция за работа в мрежа и шерване на практики, както и здравна информация по тематиката.

Европейската седмица на фертилността се провежда годишно от 2016 година насам. Тя има за цел да увеличи осведомеността за ин(фертилитета) и да комуникира по проблемите, пред които са изправени хората с репродуктивни проблеми.

Разрушаване на стигмата - споделете вашата история!

Безплодието и психологичното здраве са съществени табута в обществото. Разговорите се разменят шушукайки и проблемите на хората постоянно се омаловажават. Въпреки възходящото осъзнаване и сензитивност по тази тематика, тези табута остават невидими тежести за всеки човек, който е обиден. Поради тази двойна стигма мнозина страдат безмълвно, без да търсят помощта и поддръжката, от които се нуждаят. Време е да преодолеем тези стигми и да образоваме здравните експерти, политиците и необятната общност за тези компликации.

#MindsMatter #EuropeanFertilityWeek

Портал за репродуктивно здраве

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР