Европа загуби лидер, демокрацията - защитник, а всички ние -

...
Европа загуби лидер, демокрацията - защитник, а всички ние -
Коментари Харесай

С траурна церемония в памет на Сасоли започна пленарната сесия на ЕП в Страсбург

" Европа загуби водач, демокрацията - бранител, а всички ние - другар. " - това сподели краткотрайно председателстващата Европейския парламент Роберта Мецола на траурна гала през днешния ден в Страсбург в памет на умрелия предходната седмица Давид Сасоли, който оглавяваше институцията.

" Той постоянно превръщаше в съответни действия нещата, в които вярваше и взе доста смели решения, с цел да може Европейският парламент да остане отворен в най-критичните моменти на пандемията ", сподели още Мецола.

Редица оратори припомниха неговата отдаденост на европейската концепция.

Бившият министър председател на Италия и секретар на Демократическата партия в страната Енрико Лета съобщи, че Сасоли е трансформирал историята:

„ По време на мандата си той освен поддържаше запалени светлините на европейската народна власт, само че даже я обнови. Той направи избор, който промени историята.

Когато през 2020 година доста институции бяха затворени, той реши да остави този парламент отворен. Днес ние одобряваме този избор за даденост. По това време обаче бе оспорвано и разделящо и по тази причина -  смело решение “.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел акцентира, че Сасоли можеше да се трансформира, по думите му, в " същински лъв за отбрана на европейската народна власт ".

Френският президент Еманюел Макрон посочи сложното решение, което е взел да остане в Брюксел по време на пандемията, надалеч от околните си, с цел да се посвети напълно на работата си:

„ Той не остави суматохата да му диктува отговорите, а се концентрира върху това да разграничава гласа на предпазливостта и на разсъдъка, както и на упоритостта и на солидарността с вас. Той избра остане открит, да работи и да провежда “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР