Европа никога няма да е първокласна геополитическа сила, пише в

...
Европа никога няма да е първокласна геополитическа сила, пише в
Коментари Харесай

Европа на пропуснатите възможности

Европа в никакъв случай няма да е първокласна геополитическа мощ, написа в собствен коментар редакторът на "Файненшъл таймс " Волфганг Мюнхау, предизвикан от желанията на Европейската комисия да нападна преобладаващото въздействие на американския $ на международните пазари, за да се понижи зависимостта на Европейския съюз от Щатите в хода на разширяващия се раздор в трансатлантическите връзки. Целта на занятието е да се ускори интернационалната роля на единните европейски пари и да се усили използването им в "стратегически браншове " като енергетика, рандеман и обработка на първични материали и самолетостроене.

Планът на Брюксел

оповестен на 5 декември, нападна "прекомерно привилегированото състояние на щатския $ ", което разрешава на Вашингтон да го употребява като външнополитическо оръжие и да принуждава света да се преценява с задачите на американците в интернационален проект. Растат и апелите за преход към многополюсна система от международни валути, което да увеличи устойчивостта на интернационалната финансова система.

Европейска комисия упорства еврозоната да създаде "пълен набор от надеждни базови лихвени показатели " на финансовите пазари и напълно интегрирана разплащателна система в действително време. Брюксел ще изследва и опцията за по-нататъшно разширение на ролята на еврото на интернационалните валутни пазари.

Предложените ограничения включват потреблението на единната европейска валута в енергийните договори сред страните от блока и трети страни, както и основаването на деноминирана в евро базова цена за суровия нефт. Препоръките на Европейска комисия целят да понижат риска от спиране на енергийните доставки вследствие на дейностите на трети страни. Такъв случай е отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран и ембаргото върху петролния експорт на Техеран, което ще засегне всички компании, които не го съблюдават. Европейски Съюз е най-големият вносител на сила в света - годишната сметка е приблизително за над 300 милиарда евро. А сега повече от 80% от нея се остойностява и се заплаща в щатски долари.

Планът на Брюксел цели също да направи хеджинговите транзакции в евро по-атрактивни. Това може да стане, в случай че по-голям брой договори минават през клирингови къщи, което би основало по-ликвиден пазар за сходни артикули. Европейска комисия е обезпокоена и от преобладаващата роля на дребен брой интернационалните схеми за картови разплащания, което значи, че обработката на осъществените в Европа транзакции постоянно става отвън рамките на Европейски Съюз. Това основава "нежелателни съмнения " и може да се преодолее посредством изцяло интегрирана онлайн разплащателна система.

Колкото до базовата оценка на суровия нефт в евро, тя може да се основава или на съществуващите полета за рандеман в европейската икономическа област или да дава отговор на физическите свойства на "типов " барел от внасяната в Европейски Съюз петролна кошница.

В проекта на Европейска комисия е включена и техническа помощ за африканските страни, които желаят да употребяват еврото като интернационална валута за разплащания, както и стъпки за окуражаване на "европейски структури и механизми да усилват каузи си в деноминирани в евро дългови принадлежности.

Паралелно с предложенията на Брюксел

текат и полемиките за основаването на така наречен сдружение със особено предопределение, което да улесни заплащанията, в това число и за ирански нефт. Одобряването на покупко-продажби с Иран за Европейската капиталова банка е по-трудно, тъй като, въпреки че е европейска кредитна институция, тя има бизнес с Щатите и е по-зависима от щатската стопанска система. Засега напъните да бъде учредено такова сдружение се натъкват на някои спънки, в това число и да се открие място за вписване на активността му. Защото нито една страна членка на Европейски Съюз не желае то да е на нейна територия и тя да си навлече гнева на Белия дом. Трябва също да се откри и метод да бъдат уверени банките, които ще работят с това сдружение, че ще са предпазени от риска да бъдат изключени от американския финансов пазар.

Планът на Европейска комисия ще се разисква от европейските водачи на среща на върха в Брюксел по-късно през този месец. На нея създателите на проекта ще се стимулират по въпроса, че разширението на международната приложимост на еврото дава отговор на "политическата, икономическата и финансовата тежест " на блока в един многополюсен свят.

Мюнхау не храни особени очаквания

за концепциите на Брюксел. Просто тъй като и до момента Европейски Съюз е разполагал с потентни геополитически принадлежности. Например Европейската икономическа общественост потегли с обща външна комерсиална политика още през 1957-а. А 35 години по-късно договорът от Маастрихт основава благоприятни условия за обща външна политика, системи за сигурност и паричен съюз. С въвеждането му през 1999-а пък еврото се трансформира неотложно във втората по приложимост валута за публични запаси, разплащания и интернационалните финансови транзакции. Но в никакъв случай не се е доближавала до статута на щатския $.

Според Мюнхау това се дължи на обстоятелството, че европейските водачи постоянно са подчертали върху вътрешната непоклатимост на паричния съюз - цени и фиск - и са отдавали по-малко значение на потреблението на еврото като инструмент на външната политика. И даже след акцията на щатския президент Доналд Тръмп "Америка преди всичко " Европейски Съюз не е дал отговор задоволително изрично, най-малко не колкото Русия и Китай.

Например, когато щатската администрация забрани интервенциите на Visa и на Mastercard на съветска територия, Москва създаде различна картова разплащателна система отвън щатската пълномощия и сътвори различна вътрешна финансова система, самостоятелна от SWIFT. Пекин също създава лична трансгранична междубанкова разплащателна система, с цел да е самостоятелна от инфраструктурата, основана на американския $.

Диагнозата на Мюнхау

е, че немощният отговор на Европейски Съюз се дължи на комбинацията от сензитивния на рецесии паричен съюз и на разширението на блока с страни, които не са подготвени за участие в него. И макар BREXIT казусът на Европа не е в разединението, а в пропуснатите благоприятни условия.

Песимизмът на Мюнхау несъмнено не е лишен от учредения. За това свидетелства и развиването на интернационалните валутни пазари в последните дни. След като се успокоиха от подписаното 90-дневно помирение в комерсиалната война сред Щатите и Китай по време на срещата на водачите на Г-20, валутните търговци продаваха на 3 ноември зелени пари към всичките им съществени валутни съперници от Г-10 и към множеството парични единици на разрастващите се пазари. А когато еуфорията спадна, нещата започнаха да се връщат по местата си. И еврото не съумя да се изкачи над 1.14 щ. $, а остана наоколо до 1.1350 $.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на предходната седмица и първите два на тази беше деен. Средният дневен валутен оборот доближи 2405 млн. евро (4704 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.2% дял от купената и продадена валута.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР