Европа и САЩ отново са заедно на световната политическа сцена.

...
Европа и САЩ отново са заедно на световната политическа сцена.
Коментари Харесай

Среща на върха: Европейските лидери посрещнаха Джо Байдън

Европа и Съединени американски щати още веднъж са дружно на международната политическа сцена. Европейските водачи посрещнаха този следобяд в Брюксел американския президент Джо Байдън.

Посещението му тук единствено половин година, откакто встъпи в служба, надали ще почисти всички разлики, само че дипломацията се завръща. Така могат да се обединят мненията тук. Търговските връзки, тактиката по отношение на Китай и Русия единствено ден преди Джо Байдън да се срещне в Женева с съветския президент Владимир Путин, са акцентите.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посрещна топло американския президент и дефинира визитата като завръщане на Съединени американски щати на международната сцена.

„ Оставаме ангажирани, в никакъв случай не сме си тръгвали изцяло. Потвърждаваме, че е от първостепенно значение за Щатите да имат чудесни връзки с НАТО и Европейски Съюз “, съобщи Байдън.

Последните четири години не бяха лесни. Светът и Америка се трансформираха, Европа се промени. Но ние сме съдружници и другари и чакаме да работим дружно “, добави ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Атмосферата е очевидно другарска, само че това не крие разликите в ползите от двете страни на Атлантическия океан.

Съединени американски щати имат потребност от Европа като съдружник против Китай. Въпросът е доколко Европа ще одобри. Съюзът пък се бори от години да почисти комерсиалните си връзки с Щатите, защото не са отстранени митническите такси, наложени от предшественика на Байдън - Тръмп.

Първият пробив е налице. Европа и Щатите си дават още пет години, с цел да излязат от 17-годишна борба и намерят решения на разногласията си към колосите в самолетостроенето „ Еърбъс “ и „ Боинг “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР