Евролийз Груп“ АД, което обединява инвестициите на Еврохолд България“ АД

...
Евролийз Груп“ АД, което обединява инвестициите на Еврохолд България“ АД
Коментари Харесай

„Евролийз Груп“ расте на лизинговия пазар с покупка на конкурент

" Евролийз Груп “ АД, което сплотява вложенията на „ Еврохолд България “ АД в лизинговия бранш на Балканите,  ще придобие директен едноличен надзор върху „ Мого България ” ООД - София. Компанията получи позволение за реализиране на централизация от Комисията за защита на конкуренцията.

Сделка ще се извърши въз основа на Споразумение за закупуване на дялове от юни 2021 година, подписано сред „ Мого Финанс “ СА и " AC Mого Балканс енд Централ Ейжа " (Продавачи) и  „ Евролийз Груп ” (Купувач). То планува прехвърлянето на правото на благосъстоятелност върху всичките 600 000 дяла, всеки на стойност от 10 лв., представляващи 100% от капитала на „ Мого България ”. Споразумението урежда няколко предварителни условия за формалното прекачване на дяловете, измежду които е приемането на позволение от Комисията за защита на конкуренцията.

Когато сумата от общите обороти на всички участници в концентрацията на територията на страната за миналата финансова година надвишава 25 млн. лева, то те са задължени да уведомят авансово Комисията за желанието си да реализират централизация.

Кандидат-купувачът заяви, че с придобиването на „ Мого България ” цели да разшири наличието си на пазара на лизингови услуги в България.

„ Евролийз Груп “

е холдингово сдружение, записано като холандска компания за по-лесен достъп до финансов запас от интернационалните финансови  пазари. То прави консултиране и ръководство присъединяване си в дъщерни сдружения, които оперират на пазара на лизингови покупко-продажби с моторни транспортни средства в страната: „ Евролийз Ауто ” ЕАД, „ Евролийз Рент А Кар ” ЕООД, „ Амиго Лизинг “ ЕАД, „ Ауто Плаза ” ЕАД, „ София Моторс “ ЕООД. Пряк надзор върху „ Евролийз Груп ” упражнява „ Еврохолд България “, което има 90.01% от капитала му.

„ Мого България ” ООД

дава небанкови финансови услуги по чл.3 от Закона за кредитните институции. Дружеството прави активност на територията на страната, обвързвана с лизинг на моторни транспортни средства (МПС). Капиталът му е разпределен сред съдружниците „ Moгo Финанс “ СА – Люксембург (25.1% от дяловете) и „ AC Mого Балканс енд Централ Ейжа “ - Латвия (74.9% от дяловете). Съгласно показана информация от купувача, „ Мого Финанс “ е притежател на „ AC Mого Балканс енд Централ Ейжа “ и затова упражнява краен надзор върху „ Мого България ”. „ Мого България ” не упражнява надзор върху други сдружения с регистрация в България.

Купувачът „ Евролийз Груп ” ще получи правото да употребява за стеснен интервал от време комерсиалната марка, името и логото на „ Мого “. Това пък подхожда на нуждата да бъде обезпечен равен преход за развиване на придобиваното дружество след прехвърлянето на дяловете на купувача.

Анализът на Комисия за защита на конкуренцията е посочил, че

икономическите бариери за нахлуване на пазара на финансов лизинг са преодолими.

Според кандидат-купувача, пазарът на финансов лизинг на коли в България е мощно конкурентен, като фирмите, предлагащи финансиране са над 80 – измежду тях разнообразни банкови и небанкови лизингови сдружения, както и кредитни компании. Финансовият лизинг не е единствения метод за закупуване на моторно транспортно средство. Другите благоприятни условия са банкови потребителски заеми, директни контракти с автокъщите, които одобряват покупки на разсрочено заплащане и други.

Анализирайки данните от  КЗК са решили, че пазарът на финансов лизинг у нас е динамичен и с капацитет за развиване. А тази договорка няма да се отрази върху конкуренцията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР