Еврокомисарят Валдис Домбровскис и министър Владислав Горанов (вдясно). Финансовият министър

...
Еврокомисарят Валдис Домбровскис и министър Владислав Горанов (вдясно). Финансовият министър
Коментари Харесай

България няма да отлага заявката за еврото


Еврокомисарят Валдис Домбровскис и министър Владислав Горанов (вдясно).

Финансовият министър Владислав Горанов препотвърди в петък желанието на България да подаде публична поръчка за присъединение на лв. към предверието на еврозоната – Валутно-курсовия механизъм II (ERM II).

Това стана на взаимна конференция в петък с еврокомисаря Валдис Домбровскис пред интернационалните медии след неофициалното съвещание на Съвета на икономическите и финансовите министри (ЕКОФИН).

Предишния ден министър председателят Бойко Борисов съобщи, че чака България да се поздрави с триумф във връзка с влизането в ERM II до една година. По думите му това нямало по какъв начин да стане до 2-3 месеца, още повече, че европейските водачи не обичали да бъдат притискани с съответни периоди.

Горанов сподели, че не знае за какво въобще поражда мнението, че се отсрочва поръчката, тъй като нямало несъгласие сред неговото заявление от януари и думите на премиера от четвъртък. Министърът добави, че остава желанието му и това на шефа на Българска народна банка Димитър Радев поръчката да бъде подадена до края на първото полугодие на 2018 година

Пред Домвровскис и интернационалните медии Горанов съобщи българската позиция, че присъединението на лв. към ERM II не може да се обвързва с условие за авансово участие в банковия съюз.

Въпросният съюз действа от края на 2014 година и все още се свежда главно до единния контролен механизъм, посредством който Европейската централна банка управлява директно трите най-големи банки в съответните страни, само че може да влиза на инспекции и в по-малките финансови институции. Според европейските контракти участието в банковия съюз е наложително все още на присъединение на дадена страна към еврозоната, а преди този момент то е единствено непринудено.

Влизането в ERM II и участието в банковия съюз са два паралелни процеса и единият не може да е предусловие за другия, акцентира Горанов. По думите му на никое място в писаните правила на Европейски Съюз няма сходно условие.

" Ако се сложи сходно изискване, това би било непропорционално отнасяне на новите страни членки, които желаят да се причислят към еврозоната ", съобщи Владислав Горанов. По думите му това опонира на правилата, на които се основава Европейският съюз.

Горанов напомни, че възможният двугодишен престой на българския лев в ERM II би бил по-скоро фиктивен, тъй като българската валута е с закрепен курс към еврото, който няма да има съмнения.

Финансовият министър акцентира още, че при положение на единодушие българският лев да се причисли към механизма през 2018 година, това значи, че 2-2.5 години по-късно страната би могла да вкара еврото. " Позицията на ЕЦБ е, че не може дадена валута до безспир да стои в ERM II, би трябвало да се влезе в еврозоната, тъй като не трябва да се повтаря датският сюжет ", уточни Горанов.

В четвъртък министър председателят Борисов разгласи, че на този стадий с Европейска комисия е контрактувано до месец България да получи пътна карта с изискванията за присъединение към ERM II.

В петък ръководителят на Еврогрупата Марио Сентено сподели, че влизането на България в " чакалнята " за еврото не е в дневния ред на Еврогрупата, а комисарят по финансите Пиер Московиси изясни, че " без подозрение България ще е идващият член на еврозоната ", само че не трябва да се бърза, тъй като си има процедури.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР