Еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова се надява, че Истанбулската конвенция

...
Еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова се надява, че Истанбулската конвенция
Коментари Харесай

Вера Йоурова: Надявам се, че на Истанбулската конвенция ще бъде даден шанс в България

Еврокомисарят по правораздаване Вера Йоурова се надява, че Истанбулската спогодба ще бъде утвърдена в България и че на документа ще бъде даден късмет.

Тя прикани българските управляващи да ратифират документа и уточни, че насилието против дами е огромен проблем в Европа и България не е изключение. " Проучванията на Евробарометър го демонстрират в числа. Очаквам от държавите-членки да положат огромни старания в битката против този феномен. Благодаря на всички българи и български политици, които поддържат този значим документ. А на тези, които се двоумят или не го утвърждават, желая да кажа - освен в България, само че и в други страни-членки се чуват отзиви, че Истанбулската спогодба е срещу обичайното семейство..а и ето и посланието ми - при обичайното семейство не е обикновено мъжете да пребиват дами и деца ", счита Йоурова, която дружно с правосъдния министър Цецка Цачева дадоха взаимен брифинг.

Днес в София се организира вторият ден от неофициалния съвет по правораздаване и вътрешен ред, като в петък се организираха срещите по правораздаване. Тяхна съществена тематика е основаването на европейската прокуратура и Регламент " Брюксел " IIa (темата му е компетентността, признаването и осъществяването на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и по отношение на интернационалното похищение на деца ).

" Истанбулската спогодба поддържа здравите и щастливите фамилии. Надявам се, че Истанбулската спогодба ще бъде даден късмет в тази красива страна ", съобщи още Йоурова.

Тази седмица документът, който би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание, беше признат от една комисия (външна), препъна се в тази за младежта и спорта, а разглеждането му беше отсрочено от правна комисия по искане на Българска социалистическа партия.

По думите на Цачева конвенцията не е оттеглена от работата на Народното събрание, а е обещано повече време на тези, които се съмняват да прочетат повече.

Правосъдният министър заяви за специфична среща в Брюксел в понеделник, на която още веднъж да се дебатира по смисъла на документа като инструмент за отбрана на дами и деца. Тя също цитира данни - всяка трета жена в Европа е била обект на домашно принуждение.

 Министърът на правораздаването Цецка Цачева и Вера Йоурова при започване на съвета в петък
© Министерство на европредседателството

Министърът на правораздаването Цецка Цачева и Вера Йоурова при започване на съвета в петък

Холандия също ще се причисли към Европейската прокуратура

От брифинга на Йоурова и Цачева се разбра още, че Службата на европейската прокуратура ще има подготвен бюджет до няколко месеца. Все още се уточнава броя на страните, които ще вземат участие в самодейността. Засега те са 20, само че през днешния ден е станало известно, че Холандия може да стане 21-та страна.

Европейската прокуратура ще се занимава предпочитано с измами с бюджетни средства от Европейския съюз. Най-вероятно новата конструкция ще стартира работа до края на 2020 година, като първите резултати може би ще бъдат регистрирани през 2023 година, когато ще може да се приказва за връщане на средства.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Истанбулската спогодба (5)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР