Евродепутатите- членове на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на

...
Евродепутатите- членове на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на
Коментари Харесай

Евродепутатите са получили конкретни отговори за Барселонагейт, кюлчетата и записите |

Евродепутатите- членове на Групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на правото и човешките права са получили съответни отговори за следствията за Барселонагейт, кюлчетата и записите, за които се допуска, че са свързани с някогашния министър председател Бойко Борисов.

Това стана ясно от думите пред Българска национална телевизия на евродепутата и член на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи към Екологичен потенциал (LIBE) Елена Йончева.

Йончева изясни, че няма право да разяснява всъщност какво е казано по време на днешното чуването на премиера Кирил Петков, основния прокурор Иван Гешев, министъра на правораздаването Надежда Йорданова и министъра на културата Атанас Атанасов. Изслушването в Комисията LIBE e било при закрити врата. 

" Зададохме и получихме задоволително съответни отговори за делата " Барселонагейт ", за кюлчетата и за аудиозаписите. Делата не престават да се водят. Те са от публичен интерес. Може би това не са най-големите корупционни схеми, само че са задоволително значими по своята зрелищност ", сподели още Елена Йончева. 

Евродепутатът дефинира чуванията през днешния ден като извънредно ползотворни. Според нея за първи път българските институции са посочили предпочитание за разговор: " Нямаше авансово готови въпроси, а се водеше разговор ". 

Относно поисканото от Гешев " на България " Йончева съобщи, че страната ни би трябвало да бъде непрестанно под наблюдаване - за да бъдат въведени механизми, които да обезпечат господство на правото и съществуване на медийна независимост.

" Пред нас бяха показани всички законодателни промени, които предстоят - промените в прокуратурата, правосъдната система. Става въпрос по какъв начин ще намерим механизмите, които ще ни разрешат дейно да се борим против корупцията, тъй като не става дума просто да се хване някой при предоставяне на рушвет, а да се закрият тези схеми, в които вземат участие политици и хора, високо в йерархията ", безапелационна е Елена Йончева.

Според нея на всички места в Европа има корупция, само че обстановката в България е друга, тъй като се ограбва част от националното благосъстояние.

" Това чуване е значимо, тъй като от тази години има обязаност сред върховенството на закона и средствата, които Брюксел отпуска. Вярвам, че България ще извърши всички рекомендации, тъй като не заслужаваме никакви наказателни процедури - те би трябвало да са единствено превантивна мярка ", добави тя. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР