Евродепутати от Франция, Испания, Италия, Румъния и Хърватия се присъединяват

...
Евродепутати от Франция, Испания, Италия, Румъния и Хърватия се присъединяват
Коментари Харесай

Евродепутати от пет държави застават зад българските си колеги в защита на розовото масло

Евродепутати от Франция, Испания, Италия, Румъния и Хърватия се причисляват към нашата позиция и желаят в Регламента за подредба, етикетиране и пакетиране на химикали (CLP) да бъдат изтрити всички текстове, които преглеждат етеричните масла като химична примес, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Новаков в Казанлък на интернационален конгрес, проведен от Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК) и Международната парфюмерийна асоциация (IFRA), оповестяват от пресцентъра на партия ГЕРБ.

Измененията в регламента CLP бяха подкрепени от всички български депутати в Европейския парламент при започване на месец май тази година. Те идват в отговор на предлагането на Европейската комисия етеричните масла да бъдат класифицирани като евентуално рискови въз основа на съдържащи се в тях детайли, които в избрани условия могат да са неподходящи за здравето. Внесените промени на процедура целят заличаване на проблематичните проекторазпоредби в Регламента. Те резервират настоящия регулаторен режим и обезпечават отбрана на българските производители, преработватели и търговци на етерични и розово масла, в това число масло от българска маслодайна роза. В разследване на импортираните оферти депутати от разнообразни страни са възприели българския метод и са предложили идентични промени от свое име, с което на процедура се образува самобитен щит и причина за болшинство в поддръжка на етеричните масла, измежду които и българското масло от роза и от лавандула.

Общата позиция е, че етеричните масла не би трябвало да бъдат класифицирани и третирани като примес от химични детайли, а като обособена натурална единица с изменчив състав и централизация, подчинен от разнообразни естествени фактори - да вземем за пример от метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на преваляванията и други

Предстои в интервала май-юли главният докладчик по Регламента CLP Мария Спираки да организира договаряния сред политическите групи в Европейския парламент. През септември ще се състои гласоподаване в Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните (ENVI) на Екологичен потенциал, а през октомври се планува Регламентът да бъде гласуван в пленарна сесия в Страсбург. Тогава стартират и договарянията сред Европейския парламент и Съвета под шапката на Испанското председателство.

В края на годината Европейска комисия би трябвало да разгласява и своите оферти за промени в другия правилник с отношение към етеричните масла - Регламента по отношение на регистрацията, оценката, разрешаването и ограничението на химикали (REACH).

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР