Евродепутати и експерти се обединиха около необходимостта от спешно хармонизиране

...
Евродепутати и експерти се обединиха около необходимостта от спешно хармонизиране
Коментари Харесай

Евродепутати и експерти дискутираха законодателния пакет за борба с изпирането на пари в ЕС

Евродепутати и специалисти се сплотиха към нуждата от незабавно хармонизиране на разпоредбите за битка с изпирането на пари в Европейски Съюз. Консенсусната позиция беше изразена на взаимно съвещание на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи и Комисията по стопански и парични въпроси в Европейския парламент, на което взе присъединяване и българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. В рамките на полемиката, отдадена на новия законодателен пакет за битка с изпирането на пари, бяха изслушани мненията на специалисти, измежду които Маркъс Плейер, ръководител на Работната група за финансови дейности (FATF), Гийом Валет-Вала, началник на звеното за финансово разузнаване на Франция (TRACFIN), Илзе Знотина, началник на звеното за финансово разузнаване на Латвия, Че Сиданиус, световен началник на отдела за финансови закононарушения и промишленост – Refinitiv, Маргарет декор Гален, някогашен ръководител на Съвета на адвокатурата и адвокатските сдружения на Европа (CCBE) и Роланд Пап, старши политически чиновник с сектор противозаконни финансови потоци в Transparency International.

Емил Радев, който е съдокладчик по регламента за основаване на Европейски орган за битка с изпирането на пари (AMLA), се включи в полемиката с въпроси по отношение на координиращата роля на AMLA и бъдещото съдействие с националните звена за финансово разузнаване. Той обърна особено внимание и на контрола върху нефинансовия бранш, защото саморегулиращи се органи, каквито са нотариалните камари, виждат в засиления контрол риск от прекалено вмешателство в работата им. Българският евродепутат повдигна и настоящата тематика за скандалните разкрития, станали известни като " Швейцарски секрети ".

В подтекста на глобите, които Европейски Съюз постанова на Русия поради военната експанзия в Украйна, специалистите акцентираха нуждата Швейцария да се съобрази с условието за подаване на настояща информация от правоохранителните органи. Като основен фактор за ограничение на съмнителните бизнес практики Маркъс Плейер уточни прозрачността във връзка с водените регистри на действителните притежатели.

Председателят на Работната група за финансови дейности бе безапелационен, че с въвеждането на общоевропейски правила в битката с изпирането на пари ще се преодолее разпокъсаността на законодателните ограничения в обособените държави-членки. Маркъс Плейър напомни обаче, че в частния бранш мъчно се поддържа баланс сред ефикасното противопоставяне на финансовите злоупотреби и отбраната на персоналните данни. Експертът подчертава и върху нуждата от тясно съдействие сред страните в Европейски Съюз за следене, запориране и лишаване на нелегално добито имущество. Предвид лимитираните средства за битка с изпирането на пари той предложи взаимните старания предпочитано да се насочат към решаването на проблемите, които носят най-голям риск.

Представителите на звената за финансово разузнаване на собствен ред показаха криптоактивите измежду нововъзникващите опасности. Като такива бяха оценени и практиките, свързани с отклонение на средства в поддръжка на водената сега хибридна война. Изразена бе позицията, че изпирането на пари е обвързвано със комплицирани по състав закононарушения, за които мъчно се търси наказателна отговорност, по тази причина новият законодателен пакет би трябвало да даде решение и на тези провокации. Според специалистите ограниченията за битка с изпирането на пари, които би трябвало да влязат в действие до 2026 година, са не просто въпрос на финансов интегритет, а част от европейската сигурност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР