Евродепутатът, който е докладчик в сянка по становището на ITRE,

...
Евродепутатът, който е докладчик в сянка по становището на ITRE,
Коментари Харесай

Комисия в ЕП одобри ключови предложения на Петър Курумбашев

Евродепутатът, който е докладчик в сянка по мнението на ITRE, бе хазаин на работна закуска за развиването на цифровата стопанска система в Европейския парламент. Събитието бе проведено взаимно с Huawei Technologies и Digital Europe.

“За да имаме резистентен напредък в региона на цифровата стопанска система, имаме потребност от почтено данъчно облагане. То би трябвало да е обвързано с растежа. Първоначалното ми предложение беше облагането с налози да се случва там, където се генерират приходите. В следствие заменихме думата “приходи” с “печалба”. Мисля, че е по-добре да се събира 1% от приходите, в сравнение с 10% от облагата, тъй като може да се окаже, че облагата ти не е изключително висока.

От друга страна, единствено в България евентуално потребителите на “големите 5” компании са над 2 милиона, а в страната импортирани налози няма. Очевидно е, че не работи системата, при която плащаш на някого дадена сума пари, а той да би трябвало да ги раздели с останалите 27. В множеството случаи тази сума или не се разпределя заслужено, или въобще не е декларирана”, добави Курумбашев, припомняйки въпросите с Amazon в Люксембург и Apple в Ирландия.

Основен акцент в предложенията на Курумбашев е да бъде насърчавано на дигитализирането и опростяването на митническите процедури.

“Три книги, които поръчах от Amazon, бяха арестувани от българските митници в продължение на една седмица. Това е доставка напълно в границите на Европейския съюз, което прави забавен и въпроса каква е работата на митниците в този случай”, разяснява евродепутатът.

“Поставянето на повсеместен баркод ще направи следенето на пратките доста по-бързо и дейно. Този баркод би трябвало да действа и оттатък границите на Европейския съюз”, сподели още Курумбашев. По думите му това ще улесни идентифицирането на адресант, адресат и наличие на пратката, което се оказва проблем в огромна част от случаите.

“Друг значителен миг е цифровизацията на европейската индустрия. Важно е да се развива инфраструктурата и в труднодостъпни области, като да вземем за пример планински, селски, отдалечени райони. Бях сюрпризиран, когато научих от eBay, че в една страна като България, да вземем за пример, реализираният от тях паричен поток е към 55 млн. евро. При това той не се генерира от столицата или огромните градове, а в противен случай – от един от най-бедните региони в страната. Изводът е, че евентуално онлайн търговията оказва помощ производителите от този район да оцеляват, защото надали биха продали същите количества в личната си страна.”

Намаляването на бюрокрацията и насърчаването на свободния продан на данни също са измежду акцентите във импортираните от Петър Курумбашев промени.

“Съществуват редица ограничавания – гео-блокиране, така наречен „ наложително локализиране на данни “. Той даде образец с казуса, който Facebook има в Русия, където споделят на компанията „ Ще има Facebook единствено в случай че данните се съхраняват тук “.

Евродепутатът напомни, че белгийски тинк-танк е разпознал 22 разнообразни разпореждания по отношение на локализирането на данни, посредством които страни членки постановат ограничавания във връзка с прехвърлянето на данни към други страни членки.

“И това се случва в границите на Европейски Съюз – какво остава за страните отвън него. Ако искаш другите да подредят домовете си, то преди всичко въведи ред в своя личен дом”.

“Това е един от минусите на Европейски Съюз. Хубаво е, че желаеме да развием единния си дигитален пазар, само че дали не можем да мислим на малко по-глобално ниво”, означи Курумбашев.

Според евродепутата би трябвало да се внесе предложение да има най-малко от правила, който да бъде прилаган в обособен “цифров раздел” при подписването на търговски съглашения. Такъв е очакван в подготвяното сега съглашение Европейски Съюз – Мексико. Да се вкара взаимно допустим IT Trustmark (знак за „ доверена марка “), предлага Курумбашев.

От друга страна, този развой може да бъде иницииран и от самите компании, които биха могли да подпишат между тях кодекс за запазване на правата на производителя и купувача, съобщи Курумбашев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР