Евритмията или любимата дъщеря на антропософията“, както я нарича Рудолф

...
Евритмията или любимата дъщеря на антропософията“, както я нарича Рудолф
Коментари Харесай

Евритмията – изкуство от Духа, чрез което говорът оживява

Евритмията или „ обичаната щерка на антропософията “, както я назовава Рудолф Щайнер, е част от Духовната просвета, тя е нов тип изкуство, призвано да отрази тази комплицирана връзка сред дух, душа и тяло, сред забележимото и невидимото.

Духовната просвета
За първи път чух името на Рудолф Щайнер, когато бях на семинар при изключителния нравствен врач Алекс Орбито. Едва ли това бе случайност. Там за първи път видях осезаемите и на практика проявления на висшата нематериалност. Като всеки елементарен човек си задавах хиляди въпроси по отношение на чудесата на Алекс Орбито, с цел да мога да си обясня очевидно необясними неща. Един от участниците ме посъветва да диря отговорите в антропософията на доктор Рудолф Щайнер.

Антропософията или Духовната просвета, както я назовава той съставлява проучване на феномените на духовния свят със същата акуратност и изясненост, с която естествените науки разказват явленията в сетивния свят. Както изяснява Клопер Алмон, когато човек учи антропософските проучвания, пропастта сред науката и религията изчезва. Евритмията или „ обичаната щерка на антропософията “, отново съгласно Рудолф Щайнер, е част от Духовната просвета, тя е нов тип изкуство, призвано да отрази тази комплицирана връзка сред дух, душа и тяло, сред забележимото и невидимото. Чрез нея човек стартира да усеща етерните потоци вътре и отвън себе си.


Психологическа атакаС евритмията се срещнах по нужда, когато член на моето семейство попадна в неволя. По време на медитация една от дъщерите ми стана обект на психическа офанзива, което не й позволяваше да се върне към действителността. Изплашена, обезверена, тя търсеше помощ, а обичайна медицина даже не можеше да сложи диагноза. Обърнах се още веднъж към нетрадиционните лечители и съветът беше - „ Медицински център-Щайнер “. Лечението стартира да дава резултати още от първия ден и включваше хомеопатични препарати, изобразяване с въглен и евритмия. Дотогава не бях и чувала за евритмия. Присъствах единствено на първото занятие, което включваше придвижвания с произнасянето на гласна „ А “ в разнообразни нюанси. След това терапевтът ми благодари, че й посвещавам щерка си и ме помоли да не встъпвам в енергийното лечебно пространство.

Тялото като светлинна колона
Аз самата започнах да се занимавам с евритмични извършения. Случайно или не, моята учителка по паневритмия ме осведоми за започването на модулно образование по евритмия. През септември 2018 година се организира първият модул от образованието по евритмия в София, управителен от Д-р Галина Бертелсен. Веднага получихме инструкции по какъв начин да почувстваме тялото си като светлинна колона, която стартира от свода на ходилото и приключва с капитол в предната част на главата. Това е чувството за гласна „ И “.
„ Евритмията е нещо което би трябвало да се почувства “- изяснява госпожа Бертелсен.



Така започнахме да учим писмеността на евритмията, като на всеки тон дава отговор позиция на тялото, цвят, въодушевление. Формулите, рисувани с придвижване в пространството, отразяват конфигурацията на звездите и целят хармонизирането ни с целия Космос.
Ето по какъв начин разказва прекарванията си в евритмията един от участниците в модулното образование: „ За мен Евритмията е метод да се докосна до творящите етерни сили в Природата. Тези сили създаващи всичко в нас и към нас ми оказват помощ по един умишлен метод да открия пътя към божествената си същина и да бъда в мир и естетика с цялата Вселена. Като човек практикуващ Паневритмия, Евритмията ми оказва помощ в по-голяма дълбочина да проникна в нея, да осъзная и преживея по-пълноценно всеки жест, звук и дума. Тя ми оказва помощ в всекидневието за превъзмогването на напрежението и напрежението, които ме заобикалят. Мога да я извършвам на бюрото си пред компютъра като средство за оживление и релаксиране. Чрез нея аз се намирам в съзнателна връзка с Цялото. “ Емил Тенев

Като умозаключение на описа за евритмията ви предлагам кратко интервю с доктор Галина Бертелсен. Тя е приключила медицина в Медицинска академия София през 1984 година. От 33 години живее и работи в Скандинавия. С евритмия се среща по отношение на лекарската си работа в антропософската Видарклиник, Ярна в Швеция, където е и лековит евритмист от 2004 година.

Д-р Галина Бертелсен, лековит евритмист:

С евритмия ние активираме физическото си тяло, душата си и висшия си Аз

 Госпожо Бертелсен, бихте ли дали къса формулировка на eвритмията?
Евритмията е хубав темп, това е дословният превод на думата. Тя като изкуство на придвижването, което не желая да нарека танц, е основана от лекар Рудолф Щайнер. Това е ново, непознато до тогава изкуство.
 
Като приказваме за красиво придвижване с духовно наличие, би било забавно да го сравним с паневритмията, която е добре позната у нас на почитателите на Учителя.
Имала съм щастието да се включа в паневритмичния кръг и съм усетила като евритмист въздействието на това придвижване, само че не мога да се изричам като експерт, тъй като за това се изискват доста задълбочени знания и дългогодишна процедура. Като евритмист мога да кажа, въз основата на това, което усетих, че има доста допирни точки. Това са изправеността и светлината в тялото, които постоянно участват, както и връзката, която постоянно вършим сред земята и небето. Сходни са и методът, по който стъпваме на земята, методът, по който подхождаме към формата, методът, по който се отнасяме с другите, които играят паневритмията. В това има огромни прилики и мога да кажа, че това е, което ги сплотява.

Евритмията самостоятелно преживяване ли е или сплотява участващите по избран метод?
Тя не е единствено самостоятелно преживяване, тя се прави от група хора и изпълнявайки евритмия,  ние активираме всички равнища на нашето създание. Активираме физическото си тяло, етерното си тяло, активираме душата си или астралното си тяло, както го назовава Рудолф Щайнер, активираме и духа си, висшия Аз. По този метод във формите има органична съгласуваност сред участниците и те се сплотяват посредством етерните си тела, те се сплотяват от един общ дух.

Можем ли да кажем, че участниците се сплотяват в общ темп с вселената?
Всяка група, която се образува, си основава личен темп и той може да резонира с ритъма на околната среда и земята. Това е темп, който свързва участниците посред им, само че може да се каже, че ги свързва и с най-висшите и галактическите сили.

Преди малко споменахте за „ висшия Аз “. Как да разбираме това разбиране?
Висшият Аз е всичко това, към което се стреми човек в процеса на самоусъвършенстване, неговата религия, убеждения, неговата най-висша духовна същина.
 

Евритмията развива връзките сред хората

В доста страни евритмията е необятно употребен лечебен способ в медицината. Как бихме могли да заобикаляме дефекти в държанието ни, които разболяват?
В този въпрос има две страни – една обществена и една самостоятелна. Индивидуалните дефекти на индивида могат да доведат до болест. Това са страхът, отрицателните мисли, отрицателните страсти, това е неналичието на обич и почитание към себе си и другите, което от своя страна води до отрицателните усеща – злоба, ненавист. В медицината, в психотерапията и въобще в науката и всички лечебни изкуства се приема, че позитивните мисли и позитивните страсти са фундаментални за човешкото здраве. В обществен аспект можем да кажем, че в нашата ера хората от ден на ден се затварят в един кръг и индивидът може да прекъсне своята връзка със социума. Изолацията в обществен аспект несъмнено може да докара до заболяване, до момента в който евритмията развива връзките сред хората.
 


Знанията по астрология нужни ли са при придвижванията и фигурите на евритмията? Все отново те отразяват едно галактическо положение?Не, не е належащо, тъй като положителни знания по астрология са нещо, което може да помогне на индивида да се ориентира за своите цели в живота, за пътя и дилемите на своята душа, само че един евритмист е под директната взаимозависимост на нашия космос, на планетите, които му влияят и по този метод може да се каже, че евритмистът е под въздействие на планетите. Самото въздействие е добре показано и потвърдено от доктор Щайнер, който споделя, че планетите приказват на човешка душа посредством гласните звукове. Според него те въздействат непосредствено на нашия вътрешен нравствен свят, до момента в който зодиакът с 12 -те зодиакални аспекта въздействат формиращо извън - върху целия организъм посредством съгласните. По този метод говорът, който е формиран от гласни и съгласни, непосредствено образува организма освен във физически проект, само че и в нравствен и нравствен проект.

Какво да кажем на тези, които практикуват паневритмия, медитация, молитва? Могат ли те да се включат и в евритмията без това да нарушава хармонията на другите практики?Мога да кажа, че никакъв тип духовна процедура не може да попречи на човек да се включи в евритмията. Моят мироглед е, че всяка духовна процедура, която се упражнява с мярка, с знание, която се прави в действителност под управлението на добре открита методика, не може да навреди на индивида! Това е значимо да се подчертае. Тогава тя би го обогатила и би му разрешила да се развива духовно. И по този начин всеки човек може да упражнява евритмия без значение от неговото равнище на духовно развиване. Това би му се отразило хармонизиращо.

През есента на 2021 година ще стартира ново образование за начинаещи по евритмия.
За повече информация можете да се свържете с водещата Галина Бертелсен на мейл [email protected]
Нов старт за начинаещи от есента 2021 година
Обучението обгръща пет модула, като всеки стартира в петъците от 18.00 до 21.00 ч.
Събота, неделя и понеделник 09.00-16.00 ч.
Вторниците 09.00-14.00 ч.
Датите: (търпят промяна)
24-28 септември 2021
26-30 ноември 2021
21-25 януари 2022
18-22 март 2022
20-24 май 2022
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР