Евгени ГАВРИЛОВЗаконът за държавния бюджет по правило е един от

...
Евгени ГАВРИЛОВЗаконът за държавния бюджет по правило е един от
Коментари Харесай

Още веднъж от същото

Евгени ГАВРИЛОВ
Законът за държавния бюджет по предписание е един от най-важните за всяка страна минимум по две аргументи. Чрез него се разпределят средствата, с които могат да разполагат всички браншове на обществено-икономическия живот. Освен това от там се вижда дали ръководещото болшинство има храброст за промени. Оня ден министърът на финансите Асен Василев публично показа главните параметри на проектобюджета за остатъка от 2023 година. Според тях брутният вътрешен артикул би трябвало да бъде 184 486 млн. лв., при действителен растеж от 1.8%, средногодишна инфлация от 7.8% и 3% недостиг. Прави усещане, че заложеният действителен растеж на Брутният вътрешен продукт е по-висок от прогнозите на Европейската комисия (1.5%) и доста надвишава упованията на Българска народна банка (1%). Затова отговорът на втория въпрос е по-скоро " НЕ ".
Защото всеки план за бюджет по формулировка би трябвало да е привързан с управническата стратегия на държавното управление. Такава небрежно съединеното парламентарно болшинство просто няма. Освен това доста значим миг при подготовката на главния финансов закон на страната са измененията в данъчните закони, които по традиция го съпътстват. Сега такива липсват. Правителството не планува промени в досегашната данъчна политика като в средата на годината изтичат пеференциалните ставки по Данък добавена стойност за доставките на природен газ и на топлофикациите. Съдбата на останалите Данък добавена стойност облекчения, които изтичат в края на тази година, по-скоро ще стане ясна през есента при подготовката на Бюджет 2024 година Така че  по всичко проличава, ще ни предложат още един път от същото.
Причините за общественото неравноправие са доста, само че и с невъоръжено око се вижда, че сегашната данъчна система няма да бъде пипана, а в този си тип тя не може сама да се оправи с казуса. Това значи, че въпросът за нейната съществена промяна  и за въвеждане на необлагаем приход и прогресивно подоходно облагане не стопира да бъде настоящ. 
Предстои разискване на оферти бюджет в комисиите и в пленарна зала. А до момента няма случай при дебатите някой да е изискал пред Народното събрание да се яви представител и на правосъдната власт, който да изясни годишното повишаване на разноските и да даде уместно пояснение за успеваемостта на тези разноски. Отсъстват постоянно данни за междинните заплати по обособените посоки на правосъдната система. Нейната самостоятелност и правото й да показва независимо направен бюджет не значи, че това би трябвало да се прави непрозрачно и без аргументация за успеваемост. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР