Евентуалното преизбиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп няма

...
Евентуалното преизбиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп няма
Коментари Харесай

Столтенберг: Евентуалното преизбиране на Доналд Тръмп няма да отслаби НАТО

Евентуалното преизбиране на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп няма да отслаби НАТО. Това мнение изрази генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в сряда.

" Вярвам, че Съединените щати ще продължат да бъдат корав съдружник в НАТО, без значение от резултата от изборите в Съединени американски щати, тъй като това е в полза на Съединени американски щати ", сподели той в изявление за CNN.

Припомняме, че по време на мандата си Тръмп бе гневен критик на НАТО и неведнъж заплашваше да се отдръпна от алианса. Той понижи финансирането за защита на НАТО и постоянно се оплакваше, че Съединените щати заплащат повече от справедливия си дял.

" Работих с него четири години и слушах деликатно. Основната рецензия беше по отношение на това, че съдружниците харчат прекомерно малко за НАТО ", уточни Столтенберг. Той изясни, че към този момент множеството от съдружниците усилват военния си принос.

Тръмп продължи да подлага на критика алианса, като сподели през уикенда по време на акцията си, че не има вяра, че страните от НАТО ще поддържат Съединените щати, в случай че бъдат нападнати. Договорът на НАТО съдържа наредба, която подсигурява взаимна отбрана на страните членки, в случай че една от тях бъде нападната.
 Борис Джонсън: Завръщането на Тръмп в Белия дом може да бъде огромна победа за света
Борис Джонсън: Завръщането на Тръмп в Белия дом може да бъде огромна победа за света

Бившият президент на Съединени американски щати щял да поддържа Украйна

Относно войната в Украйна Тръмп прикани за деескалация и се оплака от милиардите, изхарчени до момента.

Столтенберг означи " водещата роля на Съединените щати в поддръжката на Украйна ", само че отхвърли обвиняванията на консерваторите, че други членове на НАТО не дават своя дял.

" Това, което те дават във връзка с военна, финансова и филантропична помощ, в действителност надвишава това, което дават Съединени американски щати ", сподели той.

От пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година помощта на Съединени американски щати за Украйна възлиза на към 75 милиарда $, сподели той, до момента в който други членки на НАТО и страни сътрудници взети дружно са дали повече от 100 милиарда $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР